Sousedské spory mezi dvěma muži se táhly už několik let – mimo jiné kvůli hranicím pozemku nebo pokácenému ořešáku. Vyvrcholily loni 24. května, kdy už Vlastimil M. další pře neunesl a rozhodl se vše vyřešit tak trochu svérázným způsobem.

Vzal svou legálně drženou zbraň, namířil ji muži na hlavu a ze vzdálenosti tří metrů na něj minimálně dvakrát vystřelil, přičemž zasáhl jeho ucho a předloktí.

Když pak zraněný muž utíkal pryč, neúnavný senior za ním ještě se zbraní v ruce běžel přes dva pozemky. Poté se vrátil do své chaty a počkal tam na policii, kterou sám přivolal.

Strach neměl

Odvolací senát odmítl tvrzení, že si Vlastimil M. počínal v silném rozrušení a strachu. „To, že z poškozeného žádný přílišný strach neměl, je zřejmé: jednal velice rozhodně a ještě ho s pistolí v ruce pronásledoval,“ podotkl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Vlastimil M. se u soudu hájil tím, že v den střelby se cítil ohrožený na životě, protože soused prý přišel na jeho zahradu s předmětem, který vypadal jako nůž. Podle svědků však ve skutečnosti šlo o mobilní telefon.

Mimořádně nízký trest

Za pokus o vraždu hrozilo Vlastimilovi M. deset až 18 let vězení. Soudy mu trest mimořádně snížily pod sazbu, a to mimo jiné proto, že neměl doposud nikdy problémy se zákonem. Státní zástupce s tím nesouhlasil, požadoval přísnější potrestání. Zdůrazňoval, že útok byl náhlý a zákeřný.

Zraněný soused požadoval odškodnění ve výši 11 milionů korun, soudci ho však s většinou nároku odkázali do občanskoprávního řízení a přiznali mu 200 tisíc korun.