Velké plány, vizualizace a také strmý pád. Tak by se dal označit projekt ruského kola na levém břehu Vltavy, kde mělo v následujících letech vzniknout. Už v červnu Blesk.cz informoval o tom, že investor zatím ani nezažádal o povolení, v tu dobu situaci nechtěl komentovat. V úterý ale přiznal, že potřebná povolení opravdu do listopadu nestihne vyřídit.

Přesto radnice počká další dva měsíce, jak se situace vyvine. „Dnešního dne projednávala na svém zasedání výboru územního rozvoje projekt ruského kola. Zde zástupci developera představili svůj projekt i širší veřejnosti a následně čelili otázkám přítomných lidí. Situace se má tak, že projekt stále běží, avšak do 1. listopadu musí investor získat potřebná povolení,“ řekl mluvčí radnice Jakub Večerka.

„Nestíháme papíry“

„Na dotaz zastupitele Smetany (Jan Smetana (ČSSD), pozn. red.) developer řekl, že stavební povolení do tohoto data nezíská. Radnice v tuto chvíli vyčkává, aby dodržela smlouvy, a pokud investor povolení nezíská, tak následně bude jednat radnice o dalším postupu,“ doplnil Večerka. Developer už dříve řekl, že se nebude zatím k věci vyjadřovat.  

„Pokud by developer náležitosti do tohoto data nesplnil, zahájíme diskusi o oživení náplavky, nápadů je více, které máme k dispozici, zatím ale nechceme předjímat věci budoucí,“ popisoval už dříve starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Podle informací Blesk.cz ale nemá radnice na projektu dále zájem spolupracovat. Důvodem je jednání developera. Ten by si ale prodloužení spolupráce přál, což vyjádřil i na úterním projednávání návrhu. Vyhověno mu ale zřejmě nebude.

Rozhodnou i občané

V listopadu by tedy mělo proběhnout další jednání okolo využití náplavky, na němž by se měli podílet i občané Prahy 5. Je tak otázkou, co by na místě mohlo vzniknout jiného.

Revitalizace levého břehu náplavky je plánována už několik let, poslední roky je tu navíc pořádáno stále více akcí, kam chodí tisíce lidí. Poslední z nich byla například Auta na náplavce, kam si našly cestu desetitisíce Pražanů.

Fotogalerie
21 fotografií