„Pouť začne ohňostrojem na Křižíkově fontáně, projdou se jí také mažoretky a několik klaunů,“ láká ředitel Matějské Václav Kočka. Nejrůznější atrakce můžete navštívit až do 17. dubna, a to ve všední dny od 13 do 21 hodin. O víkendu pak od 10 do 22 hodin. „V pondělí je pouť zavřená, protože se kontrolují stroje a koná se celková údržba,“ dodal Kočka.

Čtyři nové »kolotoče«

Na Matějské také vyrostou čtyři nové atrakce a bude se tu konat i výstava. „Bude to vypadat podobně jako loni, bohužel neuvidíte padací věž, máme ale také čtyři novinky. Dokonce tu poprvé bude i expozice ručně vyřezávaných dřevěných loutek z Moravy,“ vysvětlil ředitel.

Letos přibude sedmdesátimetrový Extreme, což je nejvyšší atrakce na pouti, díky kterému se ocitnete v sedmdesáti metrech nad zemí hlavou dolů. Dalším nováčkem mezi atrakcemi bude například i katapult, který vás vystřelí až do výšky několika desítek metrů či Shake. Zajímavostí, kterou přivezou Holanďané, protože atrakce jsou většinou ze zahraničí, je i takzvaná obrácená vila, což je v podstatě dům vzhůru nohama, který si návštěvníci mohou prohlédnout i zevnitř.

Stoletá Lochneska

Kromě obrovských adrenalinových atrakcí, které jsou určené především pro mladé lidi, se můžete těšit i na ty tradiční. Mezi ně patří například československá Lochneska, které bude už skoro sto let. Oblíbená je hlavně mezi rodiči s dětmi.

„Celkově nejoblíbenější či nejnavštěvovanější atrakcí je nejspíš autodrom. To je taková ta klasika, kterou mají všichni rádi. Nejde o nic šíleného, ale zároveň se na něm parta lidí dobře zabaví a vyblbne,“ uvedl Václav Kočka.

Nejoblíbenější atrakcí mezi lidmi je autodrom.
Autor: Michaela Lišková

Pokud vás lákají šílené atrakce, kde visíte hlavou dolů, ale bojíte se, že byste mohli spadnout, tak nemusíte. Za celou dobu fungování Matějské pouti se nestal žádný smrtelný úraz z důvodu závady.

„Všechny atrakce pečlivě kontrolujeme. Chodí sem jak pracovníci České obchodní inspekce, tak i já sám vše prověřuji. Bezpečnost je na prvním místě. Za dobu, co pouť provozujeme, se staly jen menší úrazy, kdy třeba dítě dalo ruku tam, kam nemělo. Nic závažnějšího jsme ale naštěstí neřešili. A loni se nestala ani žádná menší nehoda, za což jsme rádi,“ dodal Kočka.

Den zdarma pro postižené děti

Kromě milovníků adrenalinu navštíví Matějskou pouť i zdravotně postižené děti, a to 20. března. Děti v doprovodu svých rodičů či vychovatelů si mohou všechny atrakce užít zdarma. „Celé pondělí je věnované dětským domovům, azylovým domům a dětem s handicapy. Kromě zábavy se děti podívají třeba i do akvária Mořský svět či si poslechnou koncert od Michala Davida a dalších umělců,“ dodal ředitel Matějské pouti.

Za vstup na Matějskou pouť zaplatíte 30 korun o víkendu, všední dny od úterý do pátku je vstup zdarma. Děti do 120 cm neplatí nic. Na jednu atrakci si připravte od 30 do 200 korun. Cena závisí na náročnosti dané atrakce. Například za výhled až na zoologickou zahradu z pětatřicetimetrového ruského kola zaplatíte 35 Kč.

Podívejte se, jak to na pouti zatím vypadá:

Fotogalerie
6 fotografií