Malým nenápadným kvítkům se daří jen na jedné louce u Vlčí hory. „Z té sem stéká voda. Je tu čedičové podloží. To vytváří zvláštní mikroklima, které jinde v okolí není,“ vysvětlil starosta Miroslav Plincelner.

Místní sem chodí na houby, rostou tu křemenáče, a přitom obdivují vzácnou kytku. „Letos jich vykvetlo méně. Možná na ně bylo sucho,“ řekla Lucie Grundlochová.

Vzácná rostlina na lokalitě možná přežila i díky tomu, že tu až do roku 2007 byla vojenská střelnice a lidé sem nesměli. Jestliže si ale teď lidé na louce hořeček tajně vydloubnou s tím, že si ho zasadí doma, odsoudí rostlinu k zániku. Jinde se totiž neuchytí. 

Hořeček drsný Sturmův

Je dvouletá bylina dorůstající 10 až 35 cm. Je vedena v Červené knize ohrožených druhů. „V minulosti se u nás hořeček běžně vyskytoval v západní části republiky až po údolí Vltavy. Ránu mu zasadilo vysídlení pohraničí. Lidé, kteří sem pak přišli, se nestarali o pastviny a bylina vymizela. Ze sta lokalit výskytu, jich zbylo deset,“ řekl botanik Jiří Brabec.

Nejvíce je těchto vzácných rostlin v přírodní rezervaci Kocelovické pastviny u Blatné v jižních Čechách. Na západě Čech roste hořeček kromě Vlčí hory také i v okolí Bražce a Pily na Karlovarsku a na Hvožďanské louce na Domažlicku, ve středních Čechách je to pak třeba u Nové Vsi na Lounsku.  

VIDEO: Jak vyřešit nedostatek místa na květináče.

Video
Video se připravuje ...

Nemáte místo na květináče s bylinkami? Vyrobte si dvoupatrový, do kterého můžete zasadit hned tři druhy. archiv TV Prima