Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

8 zázračných bylin, které vám pomohou proti jarní únavě

19. dubna 2024 | 06:00

Co pomáhá na jarní únavu? Jestli se cítíte vyčerpaná a bez energie, vaše tělo vám signalizuje, že je ho třeba dobít. Vedle vitaminu C vyzkoušejte i bylinky.

Jarní únavou trpí podle odhadů až tři čtvrtiny populace. Po zimě našemu tělu chybějí živiny, vitaminy a minerály. Vzhledem ke slabšímu slunečnímu svitu v tomto období máme méně vitaminu D, více času jsme v místnostech a méně chodíme ven. Proto je na čase tělo znovu nastartovat. Poradíme vám, na které bylinky vsadit.

Šalvěj muškátová

Umí pročistit emoce, přispívá k vyrovnanosti a vnitřní síle. Využijete ji při menstruačních bolestech, únavě i depresích. Éterický olej zabíjí nejen bakterie, ale i plísně. Chrání před opakovanými infekcemi. Studie ukazují, že tento olej je velmi účinný při léčbě bakteriálních infekcí postihujících střeva, močové cesty a vyměšovací systém.

Máta peprná

Pomáhá zlepšit náladu, posiluje obranyschopnost organismu a imunitní systém. Podporuje činnost trávicího traktu a střev, napomáhá relaxaci a spánku, působí proti nadýmání a podporuje normální funkci dýchacího systému. A čím lépe se nám na jaře bude dýchat, tím lépe se budeme cítit.

Lékořice

Kořen lékořice zlepšuje funkci nadledvinek, snižuje chuť na sladké a na kofein. Díky lékořici docílíme snížení únavy, a naopak zvýšíme příliv energie.

Rakytník

Rakytník je jedinečná dřevina s množstvím účinných látek, které najdete v plodech, listech, ale i v kůře větví. Svými blahodárnými účinky patří mezi nejcennější léčivé rostliny. Obsahuje vysoké množství vitaminů C a P, ten posiluje imunitu a kapiláry cév. Léčí plicní, jaterní, zažívací i kloubní onemocnění. Silně tlumí záněty, reguluje krevní oběh a pomáhá při bolestech v krku.

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný)

V listech jsou obsaženy flavonoidy, terpeny a další látky, které rozšiřují kapiláry v cévním řečišti, a zlepšují tak průtokové vlastnosti krve. Má také antioxidační účinky. Skvěle zabírá v případě únavy, protože zlepšuje využití kyslíku v těle.

Ženšen

Zvyšuje schopnost organismu zvládnout stres, snižuje únavu a přirozeně posiluje zdravé funkce nadledvinek a vyrovnává hormonální hladinu. Bylo prokázáno, že podporuje také vytrvalost a kondici. Ženšen se používá jako adaptogen, což je látka, která pomáhá tělu lépe zvládat stres, ať už duševní nebo fyzický. Podporuje též vitalitu a dlouhověkost.

Pampeliška

Čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, zklidňuje, a dokonce omlazuje pleť. Pampeliška posiluje funkci slinivky břišní, snižuje hladinu krevního cukru, zlepšuje funkci lymfatického systému a celkově pomáhá proti únavě.

TIP NA VIDEO: Jak získat z pampelišky co nejvíc blahodárných látek? Nejen o tom s profesionální „kytkožroutkou“ Janou Vlkovou.

Video se připravuje ...
Pampeliška v kuchyni • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Kopřiva dvoudomá

Věděla jste, že vás nakopne víc než jeden šálek kávy? Kopřiva obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Má čisticí, posilující a antirevmatické účinky. Vedle toho, že zahání únavu, pomáhá i při kašli, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje trávení. K vnitřnímu užití pijte odvary z nadzemní části kopřivy. Koupíte ji v lékárně už sušenou, ale nejlepší je si ji osobně nasbírat. K vnějšímu použití se hodí nálevy, odvary či tinktury.

Náš tip: Nápoj proti únavě

Potřebujete: 1 polévkovou lžíci listů kopřivy, 1 polévkovou lžíci listů pampelišky a 1/2 litru vody

Jak na to? Všechny suroviny rozmixujte. Nápoj nechte čtyři hodiny odstát, poté sceďte.

Bylinky účinkující proti jarní únavě pořídíte za výhodné ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Jindra Pelikánová
Video se připravuje ...