Takhle se nabízí především velké městské byty ve starší zástavbě. „Když jsme s tím před třemi lety začínali, hlásilo se tak pět zájemců o každý vizualizovaný byt. Dnes už je to kolem dvaceti a počty stále narůstají,“ řekl Jan Souček z bytového odboru.

 Naposledy se zabydlel opravovaný dům v Husově ulici nedaleko centra. „Dělaly se nové omítky, podlahy, vnitřní dveře i okna. Plynové lokální topení nahradilo ústřední vytápění,“ popsal Souček s tím, že lidé si do nových bytů mohli vybrat sanitární keramiku, vodovodní baterie nebo si určit vzhled kuchyňské linky. Podmínkou bylo zachování stanoveného rozpočtu.

Nájemníci v době rekonstrukce už měli také v ruce smlouvu a složili kauci 30 tisíc. „Z té se zaplatilo první nájemné, zbylé peníze se jim vrátily,“ dodal Souček.

Cena nájmu ve vizualizovaných městských bytech je měsíčně asi 82 korun za metr čtvereční podlahové plochy. Za byt o ploše 90 metrů čtverečních je to asi 7 400 korun. Služby a energie se platí zvlášť. Nájemní smlouva se uzavírá na půl roku, pokud nenastanou s nájemníkem problémy, město ji pravidelně prodlužuje.

Zájemce, který se přihlásí do výběrového řízení na nájem vizualizovaného městského bytu, musí splnit určité podmínky. Například nesmí městu dlužit, musí být minimálně půl roku zaměstnaný nebo rok podnikat. Dokládá také, že má dostatečný příjem, hodnotí se i naléhavost a důvody podání přihlášky. 

Fotogalerie
13 fotografií