Biskupství při opravách všech tří památek proinvestuje částku 275 milionů korun. Značnou část by sice měly pokrýt evropské peníze, přesto ale financování oprav bude pro vlastníka, Římskokatolickou církev, znamenat velkou finanční zátěž. „Finanční pomoc poskytla i města, na jejichž území se památka nachází, a to Klatovy a Plzeň, v Plasích se o podpoře jedná,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Baxa.

Kraj proto poskytl finanční dar, tři miliony korun, který má církvi trochu platbu za opravy ulehčit. „Velmi mne těší, že je možné nechat znovu vyniknout krásám našeho kraje, a to díky společnému úsilí Evropy, církve i Plzeňského kraje,“ řekl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Revitalizace plzeňské katedrály sv. Bartoloměje bude realizována do konce roku 2019, přičemž celkové náklady jsou vyčísleny na 103 miliony korun. Interiér se dočká celkové opravy, například restaurování maleb, omítek a mobiliáře, opravy varhan, nového osvětlení či opravy kostelních lavic. Dále dojde k vytvoření nové expozice v podkroví.

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech je společně s černou věží nejvýraznější dominantou Klatov. Jeho vnější plášť i interiér je ale téměř v havarijním stavu. Opravený by měl být do konce roku 2019, celkové náklady představují částku 102 milionů korun. Nejvíce peněz spolkne venkovní fasáda, opravy se dočkají i vzácné nástěnné malby, lavice a varhany.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích je součástí klášterního komplexu. Patří v něm mezi nejstarší budovy a nachází se v téměř havarijním stavu. Obnova kostela by měla být ukončena v roce 2020, celkové náklady se vyšplhají na 70 milionů korun. Opraví se vnější plášť, vstupní románský portál a interiér kostela, v sakristii vznikne nová expozice pro návštěvníky.

VIDEO: Klášterní komplex v Plasích na severním Plzeňsku.

Video
Video se připravuje ...

Klášterní komplex v Plasích Blesk TV

 

Fotogalerie
12 fotografií