První ze dvou pískových filtrů klub vyměnil už v loňském roce. „Byl v havarijním stavu, přispěli jsme částkou půl milionu korun. Letos díky dotaci ve stejné výši klub pořídí a vymění i filtr druhý,“ uvedl plzeňský radní Petr Chvojka.

S pracemi se začne v červenci, do začátku září bude hotovo. V bazénu, který ročně navštíví asi 90 tisíc lidí, pak bude čistší voda. „Daří se nám držet návštěvnost, nenabízíme sice atrakce jako bazén na Slovanech, lidé u nás ale oceňují klid a komornější prostředí,“ řekla prezidentka plaveckého klubu Lenka Kohoutová.

Provoz bazénu ročně vyjde na zhruba šest až sedm milionů korun. Město i centrální plzeňský obvod provoz i opravy částečně dotují. „Loni se nám podařilo zapojit bazén do společného balíku nákupu elektrické energie na komoditní burze. Díky tomu ušetří na platbách za elektřinu v letech 2017 a 2018 téměř půl milionu korun,“ doplnil náměstek primátora Pavel Kotas.

Bazén SK Radbuza slouží veřejnosti od roku 1974. Plavecká výuka zde začíná v kurzech rodičů s dětmi od 6 měsíců a po půl roce věku dítěte pokračuje po jednotlivých školních pololetích. Každý den je zajištěno plavání pro seniory, kteří spolu s dětmi tvoří 70 procent návštěvníků. Areál využívají i školy, univerzita i potápěči, klub pravidelně pořádá i plavecké závody.

Fotogalerie
4 fotografie