Luxusu letadla si užívali oba Václavové, Havel i Klaus. Otec a syn Tarantíkovi stroj zachránili před sešrotováním. Postupně ho opravují a interiér už teď vypadá jako nový.

„Je to, jako by piloti právě přistáli a odložili sluchátka,“ pochvaluje si Tarantík. Vše už je kompletní. Na svém místě je i nouzový skluz, který se při evakuaci lidí z letadla nafoukne. „Máme i kompletní kuchyňky. Jednu speciálně určenou pro prezidenta a druhou pro ostatní cestující. Také všechny sedačky, i ty ve VIP zóně, jsou na svých místech. Dvě sice nejsou originální, nepochází z Tu-154, ale z boeingu. To ale nikdo na první pohled nepozná,“ říká Tarantík.

Video
Video se připravuje ...

S tímhle speciálem létali prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Teď ho má sběratel na zahradě. Zbyněk Schnapka, hudba: Flying, Studio Fontána, spol. s r.o.

 

Rezavělo na letišti v Kbelích

Letadlo Tu-154 M v prezidentské verzi se vyrobilo v roce 2000 v Rusku. Létalo až do roku 2007, kdy se vyřadilo z provozu. Od té doby stálo na letišti v Praze Kbelích. Odtud ho loni před Vánocemi převezli do Zruče. Trup i křídla se vezla zvlášť na speciálních kamiónech zvlášť. Kolik za letadlo dali, ale Tarantíkovi tají.

Problémy s bahnem

Největší problémy s letadlem přineslo Tarantíkovým jaro. Jak tála půda, báli se, aby stroj v bahně na podpěrách neztratil stabilitu. „Naštěstí se tak nestalo. Když jsme namontovali letounu nohy, tak jsem si oddechl. Teď už nespadne,“ popsal Tarantík.

Fotogalerie
18 fotografií