Nápad uskutečnit jedinečnou výstavu nazvanou: »Vyrobeno v Tatře, ale tatrovka to není« dostal šéf příborského muzea Václav Michalička.

„Když jsem chodil jako etnograf po bytech, tak jsem si všímal různých praktických i uměleckých předmětů, a vždy mi lidé řekli, že je vyrobil tatínek, manžel, strýc, kamarád v Tatrovce. Tak vznikl nápad oslovit veřejnost a poprosit o exponáty. Některé jsme dostali, ale jiné budeme muset vrátit. Majitelům totiž dodnes slouží,“ vysvětlil Michalička.

Vybavili si celý byt i zahradu

Tatrováci si byli schopni téměř kompletně zařídit obývací pokoj. „Vyráběli lampy, konferenční stolky, svícny, houpací křesla, zrcadla a další řadu věcí do bytu,“ prozradil Michalička.

V muzeu vystavují drtičku ovoce, několik typů sekaček a další stroje na zahradu. „Některé věci vznikaly na černo, ale je pravdou, že si Tatrováci mohli některé věci v práci opravit. Nejoriginálnější je příběh muže, který si v práci z materiálu vyrobil kamna a doma jejich maketu. Tu ráno přinesl přes vrátnici a po šichtě si odvezl nová kamna,“ prozradil Michalička.

Šperky i pantofle

V Tatrovce vznikala řada uměleckých předmětů. Například dřevěné ergonomické pero podle úchopu manželky zaměstnance, kopie sošek Věstonické venuše, teleskopické a odlehčené stojany na noty, sošky, šperkovnice.

„Je vidět, že šperky byly vyráběny s láskou k ženám. I dnes by o ně byl jistě zájem. Snad jedinou sériovou výrobou byly pantofle z koberců a potahů do aut,“ podotkl Michalička.

Na kšeft to nebylo

Tatrováci věci nevyráběli na prodej. „Snažili se vyrábět věci, které nebyly k mání, případně byly v nedostatečné kvalitě. Všichni se shodli, že věci nevyráběli na kšeft, ale spíše jako dárky. Maximálně je směnili za cigarety či flašku,“ dodal Michalička. Výstavu můžete vidět od 8. listopadu až do června příštího roku.

Otevírací doba muzea:

* Úterý až čtvrtek: 8 až 12 h a 13 až 16 h

* Sobota: 9 až 17

Vstupné do muzea

* Dospělí: 30 Kč

* Děti a senioři: 15 Kč

Fotogalerie
30 fotografií