ONLINE CHAT
Jsou na vystave k videni i panske boty? Nebo navrhuje Manolo Blahnik. jen dámskou obuv?(Dasa)
Foto
Ano, jsou na výstavě k vidění i pánské boty. Jde kontrétně o botu Brick, kterou sám vytvořil v roce 1971 pro návrháře Jamamota v době před jeho vůbec prvním uvedení na módní přehlídce. Jeho kariéra se datuje od roku 1972 a tedy jde o jeden z nejzajímavějších exponátů výstavy.
Kolik stojí přibližně jedny boty?Kde bere Manolo Blahník inspiraci? A kde vlastně žije? (Hanka)
Foto
Blahnikovy boty stojí od 750 dolarů výše, je možné pořídit na internetu. Žije v Londýně.
Koupil jste někomu blízkému Blahnikovy boty?(Martínka)
Foto
Nekoupil :)
Prý se Manolovi líbil váš pes? Máte nějakou humornou historku?(Teraza)
Foto
Ano, je to tak. Manolo Blahnik byl z naší Báry - fenky amerického bezsrstého teriéra úplně nadšen. Hned volal své neteři Kristýně, generální ředitelce jeho společnosti, že musí přijet do Prahy a podívat se na Báru :) Snad neprozradím žádné tajemství, když řeknu, že Manolo má zájem o Bářino štěně. Tak doufáme, že se Bára brzy stane maminkou :)
Jaké boty má nejradši sám Manolo Blahnik?(Jiřina)
Foto
Jde o pánskou obud stylu Oxford, typu Brogue, kterou má i ve své tvorbě zastoupenou.
Výstava M.B. dle mého názoru poněkud tematicky poněkud vybočuje z konceptu Muzea Kampa. Zajímalo by mě, jak vznikl nápad připravit tuto výstavu M.B. u Vás v muzeu? Jak a kdy jste M.B. poznal?resp. znali jste se už před pražskou výstavou? A uvažujete o uvedení obdobné výstavy a pokud ano kdy a na co se můžeme těšit? (Kate)
Foto
Výstava z konceptu muzea úplně nevybočuje, Museum Kampa prezentuje i díla Čechů či jejich potomků, kteří z nějakého důvodu odešli nebo byli nuceni odejít z naší země a stali se v zahraničí díky své tvorbě slavnými. Do této kategorie zapadá i Manolo Blahnik. Ostatně i zakladatelka Musea paní Meda Mládková strávila bohužel většinu života v emigraci, stejně tak náš nejslavnější malíř František Kupka. Do budoucna bychom rádi vystavovali vedle klasických uměleckých děl i design. Všechny velké světové galerie a muzea jdou tímto směrem a prokládají klasické výstavy umění například módní tvorbou. Tímto směrem jde kupříkladu Metropolitní muzeum v New Yorku.
Mě by zajímalo, jestli Manolo Blahnik umí alespoň trochu mluvit česky, když jeho tatínek byl z ČR.(Hana)
Foto
Manolo Blahnik miluje českou kulturu a navštívil Pražské Jezulátko, o kterém slýchával z příběhů od svých rodičů a umí říci pár slov česky, jako například Pražské Jezulátko :) Myslím si, že si během výstavy uvědomil své české kořeny a začal se k nim hrdě hlásit. Když jsem mu například nabídl vídeňský štrůdl ve Werichově vile, tak prohlásil, že je to Český štrůdl :)
Je možné u Vás objednat boty bez osobní návštěvy - tedy jako překvapení pro partnerku? Nebo je potřeba přijít i s ní, abyste naměřil všechno potřebné přímo na její noze? Krásný den, děkuji za odpověď.(Ondřej)
Foto
Boty je možné objednat přes internetový obchod značky Manolo Blahnik, kde vám sdělí potřebné informace, neměl by to být ale problém. A máte skvělý dárek pro přítelkyni k Vánocům :)
Jak jste Blahnika přesvědčil, aby v Praze výstavu dělal? V Maďarsku s tím prý byl problém...(Jarka)
Foto
Nebylo to jednoduché. Výstavě předcházelo několikaměsíční jednání. Mám trénink z politiky :)) Myslím si, že k Blahnikovo rozhodnutí, udělat výstavu v Praze, výrazně přispělo to, že je z poloviny Čech a dále pak obdiv k areálu Musea Kampa. Manolo Blahnik prohlásil, že Museum Kampa je jedno z nejkrásnějších muzeí na světě. Máme být tedy v Čechách na co hrdi.
Sledujete Sex ve městě?(Eva)
Foto
Příležitostně, když někdy pozdě večer pro relax zapnu televizi a seriál tam zrovna běží, tak na něj kouknu.
Kde Blahnik bydlel, když byl v Praze?(Chytilovi)
Foto
Pan Blahnik byl ubytován v hotelu Four Seasons, který celý výstavní projekt podporoval.
Bydlíte pořád v Plzni? Nebudete se stěhovat do Prahy?(Miky)
Foto
Bydlím převážně na Malé straně, do Plzně zajíždím zvlášť o víkendu.
Potrpíte si taky na luxus? Jakou značku obuvi, šatů máte rád. D9ky!(Zybněk)
Foto
Bohužel nebo naštěstí ne :) Kupuji si boty většinou u Bati a oblečení z konfekce.
Jaký je Blahnik osobně? Chová se jako celebrita?(trx)
Foto
Byl jsem mile překvapen, Manolo Blahnik je v osobním kontaktu bezprostřední a velmi milý. Například na vernisáži jeho výstavy, kam přišlo několik set lidí, se s každým, kdo měl zájem, osobně pozdravil a vyfotografoval. Nebyla na něm vidět žádná úvava, i když měl v Praze několikadenní náročný program.
Dobry den,zajimalo by me proc nemá pan Blahnik, polovicni Cech, v Praze ještě svůj obchod? Verim, ze s prodejem jeho bot by problém nebyl.Dekuji za odpověď, Klara Jartimova(Klara Jartimova)
Foto
To je zajímavý dotaz. Navrhneme mu, aby si v Praze butik zřídil :) Boty je možné si pořídit přes internetový obchod značky Manolo Blahnik, kde vám poskytnout bližší informace.
dobry den, da sa sutaze zucastnit aj zo slovenska? dakujem(Andrea)
Foto
Z redakce mi přišla odpověď, že slovenští operátoři bohužel neoumožňují propojení s českou platební bránou.
Rika se, ze boty od Manolo Blahnika jsou velmi pohodlne. Jak muzou byt pohodlne, kdyz maji tak vysoky a tenky podpatek?(Petra M. )
Foto
Toto je dotaz, který byste měla položit zákaznícím Manolo Blahnika :) Anatomie střevíců na vysokém podpatku je vyvedene tak, aby při došlapu nebyla váha těžiště na patě. Podpatky, především ty jehlové, jsou vyrobeny z tvrzeného hliníku a tedy jsou odlehčené a pohodlné při nošení.
Dobry den, videla jsem krasnou vystavu v Muzeu Kampa a rada bych se zeptala, ktere z bot v expozici jsou nejdrazsi? Boty na vystave vypadaji jako nove, nenosene. Zajimalo by me, zda je nekdo jiz nosil? Dekuji.(Ester)
Foto
Nejdražší obuví na výstavě jsou boty vytvořené ve spolupráci s americkou zpěvačkou Rihannou, u kterých je cenovka 4300 dollarů. Zajímavé je, že naprostá většina bot byla, či je stále prodejných a tedy nejde jen o výstavní exponáty. Jediné nošené boty jsou originály bot pro film Marie Antoinette, jinak jde o nové modely určené speciálně pro výstavní účely.
kolik ty dražený lodičky stojí? 1000 euro? :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((Peťa)
Foto
Trošku méně než 1000 euro. Tyto boty jsou mimořádné tím, že je Manolo Blahnik podepíše a stejně tak by měl podepsat i krabici od bot. Jinak ceny bot Manolo Blahnika lze dohledat na internetu.
jaká je velikost dražených bot? Mám 40.... :-) :-) :-)))))))))))(pusinka)
Foto
:) Vítěz dražby si bude moci určit výslednou velikost bot. Takže klidně můžete dražit :)
Na jak dlouho máte werichovu vilu. jaký bude program?(JIroutka)
Foto
Naše nadace získala Werichovu vilu na deset let, plus máme právo opce na dalších deset let. Program Werichovy vily můžete najít na Facebooku. V polovině prosince chceme ve WV otevřít novou výstavu původních autentických fotografií z bytu Jana Wericha. Návštěvníci by si tak měli udělat představu, jak vypadal byt JW ve WV.
Jak se má paní Meda? Díky, Štěpánkovi(Štěpánkovi)
Foto
Pani Meda v průběhu výstavy oslavila 98. narozeniny. Kvůli zlomenině, kterou si přivodila na jaře tohoto roku, se dost výrazně snížila její mobilita. Paní Meda stále žije v budově Musea Kampa, čili se zajímá o všechny novinky a bedlivě sleduje, jak se jejímu Museu daří.
Zdravím! Kolik na výstavu přišlo lidí? KMolik výstava stála? Vyplatí se vám to?(Milan Blaha)
Foto
V tuto chvíli výstavu navštívilo přes 45 tisíc lidí, doufáme, že se přiblížíme číslu 60 tisíc. Náklady na takovouto výstavu jsou v řádu jednotek milionů korun. Výstava se zaplatí a my doufáme, že třeba zbyde i pár peněz na doplnění sbírky Musea Kampa o nějaké zajímavé umělecké dílo :)
Co bude příště? Výstava matrojšek? (gender Halll)
Foto
Ve Vaši otázce cízím trošku ironii :) Je třeba říci, že dneska všechna velká světová muzea výtvarného umění vystavují i módní design. Tato výstava Manolo Blahnika před tím než připutovala do Prahy byla vystavena v petrohradské Ermitáži. Což je opravdu světové prestižní muzeum.
Co se panu Blahnikovi v Praze líbilo? Četla jsem že je původem čech(SSrx)
Foto
Ano, Manolo Blahnik má české kořeny. Jeho tatínek Emanuel Blahnik pocházel z Prahy, shodou okolností z Malé strany, kde vlastnil lékárnu. Maminka Manolo Blahnika byla Španělka. Pan Blahnik si pobyt v Praze velmi užíval, choval se naprosto neformálně a přátelsky a všude hrdě prohlašoval, že je poloviční Čech. Snad mohu prozradit, že si velmi užíval štrůdl, který nabízíme ve Werichově vile a zamiloval se do mé fenky Báry. Manolo Blahnik má velmi rád zvířata, sám má doma pět psů. Uvažuje o zřízení fondu na ochranu týraných a postižených zvířat. To je mi na něm velmi sympatické.
Které boty jsou na v ýstavě nejvzácněkjší?(Jirka)
Foto
Těžko říci, které boty jsou nejvácnější, já osobně považuji za vzácné a zajímavé boty vytvořené pro film Marie Antoinette, které spolu s kostýmní výpravou byly oceněny Oskarem.
Kdy výstava končí?(Milena)
Foto
Výstava Manolo Blahnik končí bohužel již 12. listopadu, i přes obrovský zájem není možné výstavu prodloužit, protože poputuje do Madridu a příští rok bude možné dílo Manola Blahnika zhlédnout v Torontu.
Dobrý den pane doktore! Jak se vám podařilo dostat takto prestižní výstavu do Prahy?(Tomáš)
Foto
O výstavě Manola Blahnika jsme v Museu Kampa přemýšleli již delší dobu. Snažíme se prezentovat Čechy - umělce, kteří uspěli v zahraničí a jejich tvorba v Čechách není až tak známá. Do této kategorie patří i Manola Blahnik, jehož otec byl českého původu. Samotnou výstavu jsme mohli zrealizovat díky společnosti SpainArt, což je českošpanělská společnost, která vlastnila práva na výstavu Manolo Blahnika. SpainArt je tak spolupořadatelem celé akce.