Trojice se v úterý zapsala do seznamu tzv. Gentlemanů silnic, kteří dokážou pomoci při vážných dopravních nehodách.

„Jel jsem zrovna z práce, když jsem si všiml dopravní nehody. Hned první myšlenka byla, že zastavím a nabídnu pomoc. Střídali jsme se tam pak v masáži srdce pána, drželi záklon hlavy a čekali na příjezd záchranářů,“ popsal kritické chvíle Tomáš Procházka, který je zaměstnancem Masarykova onkologického ústavu.

Na školení s defibrilátorem

Vzápětí přišel na pomoc hasič Martin Raus, který směřoval na zdravotnické školení. Ve voze proto vezl defibrilátor. „Když jsem viděl tu nehodu, zastavil jsem do protisměru, abych udělal bariéru, kdyby bylo potřeba. Vytáhl jsem zdravotnické vybavení a pomohl s nasazením defibrilátoru,“ popsal stěžejní vteřiny boje o řidičův život. Po dvou výbojích dokázali zachránci obnovit jeho životní funkce. Poté jej předali záchrance.

Zdravotní sestra Klára Zaplatilová se kvůli dovolené úterního předání ocenění Gentleman silnic nezúčastnila. Na místě přitom pomáhali ještě další obětaví lidé. „Další zachránce se nám do dnešního dne nepodařilo dohledat. Pokud se ale v příběhu záchrany lidského života někdo pozná, budeme rádi, když se nám ozve,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Projekt Gentleman silnic je společnou aktivitou České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004 s cílem motivovat řidiče k tomu, aby si na silnici pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě.

Fotogalerie
10 fotografií