Dvě třetiny z nás ve svém životě nepociťují téměř žádný nebo jen malý stres. Zbylá třetina Čechů je mu vystavena občas nebo velmi často. Ve srovnání se zbylými 10 zeměmi, které se spolu s námi průzkumu účastnily, jsme v tomto ohledu pod průměrem. Nejhůře jsou na tom Turci, jako největší „kliďasové“ se naopak ukázali Rumuni.

Psychickou pohodu, která je důležitou součástí našeho zdraví, nejvíc narušuje stres v práci – každý z nás už nejspíš slyšel o někom, kdo kvůli svému zaměstnání „vyhořel“. Nervujeme se ale i kvůli dalším věcem. Polovina Čechů v průzkumu přiznala, že se neumí vyrovnat se současným rychlým životním tempem a cítí nejistotu v tom, co je čeká v budoucnu.

Strašákem je třeba i to, že se ve stáří už o sebe nebudeme umět postarat sami a staneme se přítěží pro své děti nebo blízké. Podle průzkumu České asociace pojišťoven se toho bojí 71 % z nás a nejsou to obavy falešné: každý čtvrtý dospělý se podle statistik do 80 let stane závislým na péči druhých. A očekává se, že tohle číslo, v závislosti na prodlužující se délce života, ještě poroste.

Správná příprava na stáří

Na situaci, kdy nebudeme schopni postarat se sami o sebe, pamatuje i stát v podobě příspěvku na péči. Jeho výše však nemusí být dostačující, a tak je nutné počítat s intenzivním zapojení blízkých, nebo vysokými výdaji za profesionální péči.

Pokud své rodině chcete tuto starost ulehčit, a zároveň víte, že nebudete mít připravené dostatečné finanční úspory, pomoci vám může pojištění pro případ ztráty schopnosti se o sebe postarat.

„Pojištění dlouhodobé péče pomáhá zmírnit stres tím, že dává jistotu pomoci v případě nesoběstačnosti a s ní spojených neočekávaných výdajů,“ říká Michal Korejs, ředitel produktového vývoje NN Životní pojišťovny. „Zároveň nabízí mnohem širší možnosti. Pokud bude pečovat člen rodiny, výplata z NN Care, mu pomůže lépe dorovnat ušlý příjem ze zaměstnání, kterého se kvůli péči vzdal. Mnohem dostupnější se stanou i všechny možnosti, jak pečující osobě odlehčit skrze kombinaci různých způsobů péče“ dodává.

Většina lidí si přeje prožít své stáří doma. (NN Životní pojišťovna)
Autor: NN Životní pojišťovna N.V., pobočka pro Českou republiku

Rehabilitace nebo lázně

A jak vlastně pojištění funguje? Pokud vám stát přizná těžkou nebo úplnou závislost na péči (tzv. ztráta soběstačnosti III. a IV. stupně), začne vám pojišťovna vyplácet měsíční rentu. A to až do konce života. Nezáleží při tom, jestli dál žijete u sebe doma, nebo v pečovatelském zařízení.

Peníze, které vám budou pravidelně chodit z NN Care, můžete využít třeba na věci, na které se státní příspěvek nevztahuje nebo na ně zkrátka nestačí: rehabilitace, pobyt v lázních, doprava, léky, výživové doplňky, nadstandardní pomůcky. Nebo třeba i nutná úprava vašeho bytu nebo domu.

„Pojištění dlouhodobé péče pomáhá lidem užívat si života co nejdéle, a to i přes komplikaci, jakou ztráta soběstačnosti je. Jako u každého životního pojištění i zde platí, že čím dříve si ho člověk pořídí, tím levnější pro něj bude. V produktivním věku to může být opravdu jen pár stovek,“ uzavírá Michal Korejs z NN Životní pojišťovny. Novinkou od letošního roku navíc je, že si platbu pojistného můžete odečíst z daní. Ročně si takto můžete snížit daňový základ až o 48 tisíc korun ročně.

Více informací o pojištění dlouhodobé péče najdete zde.