Úterní odpoledne ve Stromovce, které mělo být příjemným odpočinkem po náročném horkém dni, se pro rodinu tříleté holčičky změnilo v hotovou noční můru, na niž do konce života nezapomene. Stačila chvíle nepozornosti a děvčátko se ztratilo z dohledu. Až posléze ho z vody vytáhla žena, která si v jednom z místních rybníčků topící se holčičky všimla. Podle svědků události dívka nedýchala. 

Ve Stromovce v tutéž chvíli byla také Martina V., která ani na vteřinu nezaváhala. „Viděla jsem, že si ostatní neví rady, tak jsem přiběhla pomoci. Absolvovala jsem zdravotnické kurzy, proto jsem věděla, co mám dělat,“ popsala pro Blesk.cz chvíle, při nichž se všem přítomným tajil dech. Ještě s pomocí dalšího muže zahájili resuscitaci. Holčičce tím zachránili život.

„Záchranáři děvčátko napojili na monitor, zjistili, že má srdeční akci, vyšetřili, zajistili a převezli dítě do motolské nemocnice,“ popsala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová a hrdinům, kteří děťátku poskytli pomoc, poděkovala. 

Nebylo to zbytečné

Ocenění se jim zřejmě dostane i od Prahy 7. „Rád bych jako starosta zachránkyním poděkoval a navrhl je na vyznamenání za záchranu života,“ uvedl na svém profilu na Facebooku starosta městské části Jan Čižinský. „Beru to jako svou povinnost. Nejdůležitější je, že to nebylo zbytečné a že to dívka přežila,“ dodala skromně Martina.

Na místo neštěstí nedlouho po záchranářích dorazili také policisté. „Událost prošetřujeme pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. S ohledem na to, že v této fázi je dle Trestního řádu prošetřování neveřejné, a s ohledem na věk dívenky, nemůžeme být k celé věci jakkoli více konkrétní,“ sdělil Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.