Po devíti minutách dorazila hlídka kuřimských policistů – ve složení Martin Vlk a Petr Benedikt, v jejichž voze se nacházel automatizovaný externí defibrilátor (AED). „Nikomu bych ty vteřiny a minuty boje o život svého dítěte nepřála zažít. Oni ji přístrojem nahodili, vrátili zpět, než přijela záchranka,“ dodává Eva Jelínková.

Důvod zástavy neznámý

Studentčino srdce teď hlídá defibrilátor kombinovaný s kardiostimulátorem. Nikdo ale netuší, proč k zástavě došlo. „Do té doby jsem byla zdravá, je to záhada. Mám nějaká omezení, třeba kofeinu, pohybu, ale už je to lepší. I když mám dětskou chůvičku, mamka mě stejně pořád hlídá, moc se nevyspí,“ usmívá se Eva, která ve středu oslavila sedmnácté narozeniny.

„Ale vlastně jsem se narodila dvakrát. Dnes a 28. března,“ vzpomíná na noc, kdy rodiče, policisté a záchranáři zachránili její život.

Policie počet AED navyšuje

Také Evin případ se šťastným koncem je důvodem, proč jihomoravská policie vybavuje od roku 2015 své muže a ženy v prvním sledu defibrilátory. Aktuálně je má 75 hlídek v regionu. Ruku v ruce s tím jde příprava policistů na podobné zákroky, kdy jde o vteřiny a minuty.

„Sedm instruktorů vzdělává pět stovek policistů v prvním sledu k poskytnutí urgentní laické pomoci před příjezdem zdravotníků. Součástí výuky je resuscitace a s tím i používání AED,“ uvedl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil. 

Záchrana 36 životů  

Jeho podřízení podstupují pět osmihodinových kurzů, kdy procvičují zejména resuscitaci a používání AED u dospělých i dětí. Získané zkušenosti si upevní při stážích přímo s posádkou Zdravotnické záchranné služby.

Od roku 2015 se počet „policejních“ defibrilátorů na jižní Moravě ztrojnásobil. Lidský život jejich použití při výjezdech hlídek zachránilo v 36 případech. Patří mezi ně i Eva Jelínková. 

Fotogalerie
6 fotografií