„Má respekt a důvěru zaměstnanců. Efektivně řídí výuku ve škole, zavádí nové výukové prostředky, formy a metody. Citlivě reaguje na potřeby žáků i pedagogů. Podobně vstřícně se staví k rodičům žáků školy,“ stojí v petičním prohlášení, které požaduje, aby Urbánek i nadále šéfoval ZŠ Arménská.

Petenti ale zapomněli svůj protest poslat radnici v Brně – Bohunicích. „O petici jsem se dozvěděl až na Radě města Brna. U nás na podatelně nic nebylo. Vůbec jsme tak o požadavku rodičů žáků nevěděli,“ řekl Blesku místostarosta části Brno – Bohunice Milan Hrdlička (52, ČSSD).

Podle něj Urbánkovi končilo funkční období. „Vypsali jsme proto výběrové řízení, do kterého se přihlásili tři uchazeči. Výběrová komise rozhodla, že se do ní přihlásil vhodnější kandidát. My jsme její rozhodnutí jen akceptovali,“ vysvětlil Hrdlička.

Je v tom politika, mají jasno rodiče

Petenti nechápou, jak mohl výběrové řízení vyhrát někdo, kdo už několik let neučí. „Navíc nezná prostředí, vztahy a lidi. Od učitelské praxe ho dělí léta. Zvláštní? Podezřelé? Nikoliv – pouze politika, politika, která proniká i do škol, politika, která deformuje ředitele a stává se nástrojem k jejich šikaně,“ tvrdí autorka petice Simona Němcová.

Brněnská radnice se nyní bude peticí rodičů žáků zabývat a nechce předjímat, jaké rozhodnutí přijme. Petenti mezitím avizují, že budou shánět další podpisy na podporu odvolaného ředitele. Počet 131 občanů byl dosažen za pouhé čtyři dny,“ vysvětlila organizátorka petice. Vyjádření odvolaného ředitele se redakci nepodařilo získat.

VIDEO: Velkou podporu získala od rodičů žáků i tato ředitelka školy.