Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ředitelka školu „vypiplala“, obec na její místo vypsala konkurz. Že by vadila starostovi?

Autor: mah - 
18. dubna 2018
05:35

Pozvedla základní a mateřskou školu na malé obci. Nadchla pedagogy, které vedla, i rodiče. Přesto se jí ocenění nedostalo. Zastupitelstvo obce se totiž rozhodlo, že na pozici ředitelky vypíše nové výběrové řízení. To vyvolalo silnou reakci mezi rodiči, jejichž děti do školky nebo školy chodí. Když ale žádali starostu obce o vysvětlení, dočkali se podle svých slov pouze arogantních reakcí. Starosta jim totiž sdělil, že na vypsání výběrového řízení má nárok a své důvody vysvětlovat nemusí.

„Před tím, než nastoupila na školu současná paní ředitelka, to byla jedna velká katastrofa,“ popisuje jeden z rodičů Vladimír Olmer, proč si současné ředitelky v Hostíně u Vojkovic tak považují. „Všem žákům se tým pedagogů věnuje individuálně a výsledky jsou naprosto úžasné,“ chválí rodič současné vedení.

Rodiče i zaměstnanci školy upozorňují, že tomu tak nebylo vždy. V roce 2011, rok před nástupem současné ředitelky, chodilo do Hostínské školy pouhých 13 žáků. V současnosti jich je přitom 34. Výsledků ředitelky si podle rodičů v poslední zprávě všimla i Česká školní inspekce. To ovšem zastupitelům nestačilo a na její místo vypsalo výběrové řízení.

Rozhodnutí padlo během jarních prázdnin, zlobí se rodiče

„19. února, tedy o jarních prázdninách, proběhlo mimořádné zasedání obce, kde se rozhodlo o vypsání výběrového řízení na místo ředitelky naší školy,“ vysvětluje Olmer. Dodává, že nikdo o tomto kroku neinformoval dopředu. „Bohužel tímto krokem riskuje to, že se úroveň školy dostane do starých kolejí a rodiče mají strach,“ poznamenal k tomu Olmer.

Škola se proto rozhodla svolat mimořádnou třídní schůzku, na kterou nakonec dorazil i starosta obce Luboš Líbal. Podle Olmera ovšem starosta pouze demonstroval svou moc vůči ředitelce. „Pan starosta nevysvětlil vůbec nic a jen se rodičům smál do obličeje,“ postěžoval si rodič. Rodiče a zaměstnanci se proto rozhodli vyjádřit svůj nesouhlas pomocí otevřeného dopisu, který podepsala většina rodičů.

V reakci na ten zastupitelé svolali další zasedání, jehož hlavním bodem pak byla právě reakce na tento dopis. Ani během tohoto zasedání se ovšem rodiče nedozvěděli, co stálo za vyhlášením výběrového řízení. Starosta se zastupiteli se při něm snažili rodiče uklidnit s tím, že jejich hlavním cílem je zajistit co nejlepší fungování školy do dalších let.

Rodiče: Nahradí ji příbuzná starosty?í

„Samozřejmě se snažil jistým způsobem vysvětlit a následně odůvodnit, proč tak jednal, ale rozhodně to není nic, s čím bychom se mohli smířit,“ dodal za rodiče Olmer. Obcí se totiž šíří informace, že starosta Luboš Líbal by na místo ředitelky mohl chtít dosadit svou příbuznou.

„Dokonce místostarosta veřejně přiznal, že pan starosta má již dva roky osobní problémy s paní ředitelkou,“ dodal rozhořčený rodič. Starosta ale všechna obvinění rozhořčených rodičů odmítl.

Starosta: Jde o umělou hysterii

Podle starosty Líbala jde o umělou hysterii, kterou vyvolala část rodičů. „Osobně tyto stížnosti považuji za absurdní a za aktivitu jedinců s cílem vyvolat nejistotu u dalších rodičů,“ řekl Blesk Zprávám Líbal. Dodal, že vyvrcholením sporu bylo podání anonymní stížnosti na jeho osobu, která přišla na Krajský úřad Středočeského kraje.

Starosta si tak myslí, že hlavním cílem stížnosti je snaha poškodit dobré jméno jeho i dalších zastupitelů. S důvody, proč došlo k vypsání konkurzu na místo ředitelky, odkázal na usnesení zastupitelstva. To zastupitelé vypracovali v reakci na otevřený dopis rodičů.

Zastupitelstvo: Nikdo ředitelce nebrání, aby se znovu přihlásila

„Orgány obce při svém rozhodování o vyhlášení konkurzu vycházely z existence určitých rozdílných představ a názorů na plnění úkolů ze strany vedení školy,“ uvedli zastupitelé. Jedním z největších nesouladů pak podle nich byl především rozdílný pohled na péči o městský majetek.

Dalším důvodem podle zastupitelů byla snaha o vytvoření prostoru pro soutěž dalších uchazečů, které by mohlo vést k dalšímu zlepšení situace ve škole. „Vyhlášení konkurzu neznamená, že se stávající ředitelka školy nemůže do konkurzu přihlásit,“ vysvětlují zastupitelé.

Pedagogická komora: S vypsáním konkurzu rodiče nic neudělají

„Pokud rodiče nesouhlasí s vypsáním konkurzu, rozhodnutí zřizovatele o jeho vyhlášení změnit nemohou,“ vysvětluje prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. Rodičům tak podle jeho slov nezbývá než doufat, že oblíbená ředitelka uspěje před konkurzní komisí. Ani to ale v nejhorším případě stačit nemusí.

„Problém je i v tom, že konkurzní komise sice vybere nejlepšího kandidáta, ale zřizovatel školy se tím nemusí řídit,“ vysvětlil Sárközi. Zastupitelstvo podle něj může vybírat i z dalších úspěšných kandidátů. Zároveň podotknul, že důvodem vypsání konkurzu nemusí být jen nespokojenost s prací ředitelky.

Šéf Pedagogické komory: Pro konkurzy musí existovat jasnější pravidla

Podle něj celá záležitost poukazuje na hlubší problém. Totiž ten, že ředitelé v současnosti často neví, zda je před koncem funkčního období čeká konkurz či ne. „Pomohlo by, kdyby koncepce nového ředitele školy, s níž vyhrál výběrové řízení, byla zveřejněna na webu školy,“ zamýšlí se Sárközi. Školská rada by následně měla průběžně hodnotit, jak se řediteli daří naplnit svou koncepci v praxi.

„Zřizovatel by měl mít k dispozici dostatek informací, aby mohl vyhodnotit po 6 letech práce ředitele, zda si vede dobře a může pokračovat, nebo bude lepší na jeho místo vyhlásit konkurz,“ vysvětluje pedagog. Dodává zároveň, že by se do takového konkurzu mohl samozřejmě ředitel přihlásit znovu, i když s novou koncepcí.

„Kromě zřizovatele může iniciovat vyhlášení konkurzu i školská rada nebo Česká školní inspekce, a to i bez udání důvodu, pokud řediteli končí jeho šestileté funkční období,“upozornil Sárközi. Připomíná, že vše vychází z paragrafu 166 školského zákona. Ten dává rodičům větší pravomoci v případě, kdy by chtěli ředitele ze školy odvolat, než v případě, kdy by chtěli jeho vypuzení zabránit.

Video  Feri chce pomoci mladým: Chtěl prosadit víc peněz pro koleje, navrhl i stravenky na kulturu  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hyskova ( 25. června 2018 07:35 )

Děláte si legraci? Ověřte si informace a projděte si inspekční zprávy, které vyhledate ve veřejném registru. Konečně na paní ředitelku došlo. Mé dvě děti školku navštěvovali ještě v době kdy paní ředitelka začínala. Postupně si vytvořila svou vlastní komunitu a běda tomu kdo s něčím nesouhlasil. Nedivím se rodičům, že petici podepsali. Přesně její styl. Nakonec jsem ze školky své děti přemístila do soukromé a raději si připlatila. Bylo to peklo a domluva žádná. Opravdu si projděte zápisy z inspekcí. Je mi líto dětí z malotřídky které pak budou přecházet do normálních škol.

edita04 ( 23. dubna 2018 19:02 )

Jako spokojená matka, byste za těch několik let mohla vědět,že jste vozila syna do Hostína u Vojkovic. Připadá mi, že tam všechny děti učí jen a pouze paní ředitelka a žádné učitelky. Takže , když je bude učit kdokoli jiný, tak ty děti úplně zdegraduje, protože jen ona jediná to umí na celém světě.

Olmer ( 18. dubna 2018 19:00 )

To je škoda, že se již nepřihlásí. Naopak bych ukázal, že jsem lepší, než pan starosta. Faktem je, že jsme oslovili desítky médií a jediný, kdo případ zveřejnil, byl Blesk. Škoda. Mělo by se lidem s tak obrovskou mocí ukázat, že se ho nebojíme a že si prostě nemůže dělat, co chce.

Olmer ( 18. dubna 2018 18:56 )

Já jsem celou věc konsultoval s Ombudsmanem ministerstva školství a on potvrdil, že takových případů jako přes kopírák, jsou desítky v republice a bohužel s tím nemůže nic dělat. Jsou v tomto případě velmi špatně nastavené zákony. Každopádně přislíbil iniciaci změny zákona, což nám v tomto případě moc nepomůže, ale do budoucna je šance, že se situace zlepší.

hasickajana ( 18. dubna 2018 15:48 )

oplakávat odchod na druhý stupeň...? tak to pak je všechno jasný...

Zobrazit celou diskusi