Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejsme vyžírky, melete kraviny, obula se do Klause ml. pěstounka. Pečuje o čtyři děti

Autor: Zuzana Zelenková - 
4. dubna 2018
06:25

Expert na oblast školství Václav Klaus ml. (ODS) si o Velikonočním pondělí vzal v článku na paškál náhradní rodinnou péči, hlavně potom pěstouny, kteří děti vychovávají za úplatu. Těch se jeho slova o zištnosti silně dotkla. Pěstounka Magdalena Zemanová popsala pro Blesk Zprávy, jak obtížné je starat se o romského chlapce a tři majoritní sestřičky s handicapem. Klause dokonce pozvala na návštěvu, ten to ale prostřednictvím Blesk Zpráv odmítl.

Klaus v článku pro Novinky.cz kritizoval financování pěstounů s tím, že „z profesionálního prostředí dětských ústavů jsme část dětí vytlačili do opatrování lidem, kteří se jako pěstouni registrují rovněž ze zištných důvodů“.

„Chápu, že se to pěstounům nelíbí, ještě větší výhrady mám k dočasné pěstounské péči. Pokud se nějaká hodná paní stará o čtyři děti v náhradní rodinné péči, tak jí ale fandím,“ uvedl Václav Klaus ml. pro Blesk Zprávy s tím, že na návštěvu by k paní Madle nešel a odmítá vést slovní přestřelku s pěstouny.

Žena ovšem návštěvu nabízí, aby viděl, jak to opravdu v rodinách s dětmi v pěstounské péči chodí. Plat, který pěstoun pobírá, prý obvykle ani nestačí na pokrytí nákladů, které s dítětem pečující osoba má. Podle Klause je role státu a ústavů v případě, kdy rodiče selžou, nebo zemřou, velmi důležitá.

Adopce versus pěstounství

Odborník varoval před tím, že má pěstounská péče za peníze vliv na snižující se počet adoptovaných dětí. S tím ale pěstouni tak docela nesouhlasí.

„Děti v pěstounské péči nejsou právně volné, nelze je tady adoptovat, proto si lidé častěji dítě vezmou do pěstounské péče, právně volných dětí k adopci je totiž o hodně méně,“ uvedla pro Blesk Zprávy další pěstounka Hana Bojková. Podle ní se navíc jako pěstounská péče začala počítat i rodinná náhradní péče. Kdy si dítě například po zemřelém nebo nefungujícím příbuzném vezme jeho babička nebo tetička.

Pěstounství je práce

Paní Madla pro Blesk Zprávy podotkla, že ráda čte články Václava Klause ml. a obvykle je kvituje a souhlasí s ním. Ale prý i „mistr tesař se někdy utne“.

„Jsem dlouhodobou pěstounkou již víc než deset let a upřímně musím panu Klausovi říct, že práce uklízečky na osm hodin by mne živila lépe a měla bych klid. Volné víkendy, večery, kdy můžu ležet a nedělat vůbec nic,“ popsala pro Blesk Zprávy Madla.

Pěstounství je totiž podle ženy dlouhodobá práce se vším všudy, která nikdy nekončí.
Magdalena Zemanová byla navíc i v pracovní skupině náhradní rodinné péče. Osobně se snažila v Poslanecké sněmovně zasadit o to, aby se změnil náhled na pěstounskou péči, zlepšil se její kredit a ohodnocení. Podle ní články, podobné tomu pondělnímu, říkají laické veřejnosti, že pěstouni jsou jakési „vyžírky státu“.

Pěstounka: Nejde o plat

Pěstouni dostali přidáno v roce 2012. Jejich ohodnocení vzrostlo z 3126 korun na dítě na osm tisíc korun. Poslanci tenkrát přehlasovali veto prezidenta Václava Klause (staršího). Ten zákon o sociálně-právní ochraně dětí původně vetoval třeba kvůli tomu, že panovala obava z rušení kojeneckých ústavů a dětských domovů. Pěstounů bylo prý tenkrát málo. Klausovi se také nelíbilo to, že by lidé měli k péči o děti větší finanční motivaci.

„A tak bych já, dlouhodobá pěstounka čtyř dětí (jednoho romského chlapce a tří sestřiček s handicapem), ‚socka‘, protože pěstounův status je spíš chytrou horákyní, rozhodně ne s platem, s pojištěním, se zákoníkem práce za zády nebo snad nedej bože s odstupným, chtěla doporučit panu Klausovi, aby prostě nemlel kraviny,“ přiostřila svoji řeč pěstounka Madla.

„Odměna pěstouna je oficiálně sociální dávka, ne plat. Nicméně je to jediná sociální dávka, ze které se platí sociální a zdravotní pojištění. Nejsme zaměstnanci státu, ale chodíme si pro sociální dávku na úřad práce, což je navíc dost ponižující,“ vysvětlila, jak je to s „platem“ pěstounka Hana Bojková.

Ovšem i podle ní jsou pěstouni, kterým by nesvěřila ani morče. To už je však podle ženy otázka pro psychology a školitele, kteří zájemce o pěstounství lustrují. Magda zmínila, že tak jako jsou lepší a horší dětské domovy, tak stejně existují i lepší a horší lidé, kteří si děti do opatrování berou. Nejde tak paušalizovat to, že k pěstounství mají hlavně finanční motivaci.

paserpaser ( 12. února 2019 19:04 )

Vážení, člověk maká v práci za pár korun, na své vlastní děti dostane minimum....a tito vyčůránci nechodí do práce, protože je pěstounství co? Prostě byznys, jak má vypadat, příspěvky na děti, o kterých se samoživitelkám ani nezdá, příspěvky na auto a klidný život a prachů jako šlupek skoro za nic....fujtajksl...

onyx ( 6. dubna 2018 21:41 )

 Proc tedy nejsou zastupy pestounu,kdyz je to takové terno.Jsou tisice deti v DD.Jdete a vychovavejte.Kdyz je to super byznys.Ty deti budou rády.Petrpetr ,kdyz jste vychoval sve ,,mozna,,deti,mate velkou spoustu zkušenosti.Jdete do toho.A jen tak na okraj spocitejte si na co ma narok matka samozivitelka se dvema detmi.To jen na okraj.Takze klidne i Vy pane Klaus,vemte si treba dve tri deti,dejte jim domov,lasku ,péči.Přijměte spolu s nimi i jejich bio rodiny.Vydelejte ten balik.Protože deti patri domů.Vite kdekdo se rozplyva nad osudy stenatek,bere si je domů.Miluje je i kdyz vam vše rozkousou,sezerou a pos..kakaji.Jak vam muzou byt lhostejne deti.Takova Tepla buchta tu klidně nazývá deti fakanama,to Vam nevadi?Kazde dítě si zaslouží milujici naruc,bile ,tmave,zlute,hnede nebo oranžové.Deti jsou vsechny stejné.Potrebuji vyrustat s nekym ,kdo mu vysvetli vo to je vzducholod,pofouka mu kolinko,utre slzy, VYKOUZLÍ usmev na jeho tvari,pomuze mu s lineárnimi rovnicemi ,nebo slovnimi ulohami,nauci ho zavazat si tkanicku a utrit si nos a zadek. Drží ho za ruku ,kdyz jde k lekari,nabidne naruc ,kdyz hleda ochranu,je s nim,kdyz ho něco trápí.Ukazat mu ,ze kazdy je důležitý.Ze neni hamba delat uklizecku,nebo kamionaka,popelare nebo delnika,ale ze ostuda je krast,nedrzet slovo,nepracovat!Take ho nauci taktu,empatii a ucte k ostatnim i k sobe samému.Sve deti musite mit radi je kus vas samých,jenze i deti,ktere to štěstí nemeli,chteji svuj domov,mamu ,tatu a bezpečí

TeplaBuchta ( 5. dubna 2018 09:30 )

Píšu to stejné ve svých příspěvcích ze včera. Tj. fakt neskutečný ty výblitky "pěstounů", aby obhájili svoji nenažranost, hamižnost a vychcanost. Já mám děti 3, taky bych prosil 24 tisíc měsíčně a příspěvek na auto, Děkuju, státe😂😂😂

flora ( 4. dubna 2018 17:23 )

A ještě fňukají a naříkají, jak se obětují. Já myslela, že pěstouni jsou lidé s vřelým vztahem k dětem. Je to byznys, obrovký byznys na který jsou navázané další organizace.

flora ( 4. dubna 2018 17:20 )

Koukám, že kdo netleská, ten má zaracha...

Zobrazit celou diskusi