Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slevy na jízdném seberou 400 milionů pro učitele, bouří se studenti. Babiš tlumí hněv

Autor: mah, ČTK - 
9. dubna 2018
11:55

Učitelé i studenti se bouří proti škrtání peněz kvůli levnějšímu jízdnému. Česká středoškolská unie a studenti vysokoškolských oborů v otevřeném dopise vyzvali premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby jeho vláda revokovala usnesení o zavedení slevy ve vlacích a autobusech pro seniory a studenty. Obávají se totiž, že to bude znamenat škrty 400 milionů korun v rozpočtu ministerstva školství, které je podle nich dramaticky podfinancované. Babiš ale tvrdí, že kabinet přesouvá jen peníze, které ministerstva nedokázala utratit.

„V programovém prohlášení vláda vyzdvihuje školství jako jednu ze svých priorit, spolu s navýšením platů učitelů na 150 procent jejich stávající výše. Skutečnosti posledních dní v nás však vzbuzují pochybnosti o tom, zda se jedná o vážná slova, nebo pouze plané sliby,“ uvedl ve společném prohlášení obou spolků místopředseda iniciativy Otevřeno Daniel Pražák.

Učitelé: Vláda ukázala, že školství pro ni není prioritou

Podobně jako studenti hodnotí současný krok vlády i samotní učitelé. „Přesunutí nevyužitých 400 milionů korun z rozpočtu MŠMT na financování slevy jízdného ve výši 75 procent pro seniory a studenty je v rozporu s tvrzením všech politických stran před volbami, že se školství stane prioritou,“ upozorňuje například Radek Sárközi, prezident spolku Pedagogická komora.

„Přesun 400 milionů se sice negativně nedotkne přímo platů učitelů, ale je to velmi špatný signál směrem ke školám,“ dodává. Vláda tím podle něj ukazuje, že financování školství pro ni není skutečnou prioritou. Podle Sárköziho tak hrozí, že žáci se sice do škol dostanou levněji, ale nebude je tam mít kdo učit.

Babiš: Jde o šílenou dezinformaci

Tento závěr ovšem ve svém nedělním příspěvku na Facebooku odmítl premiér v demisi Andrej Babiš. „Není to tak. Přesunem nečerpaných výdajů nedochází k žádnému omezení výdajů kapitol,“ napsal. Podle něj je tak studentská interpretace škrtů nesmyslná a mylná. Zopakoval, že jde o peníze, které ministerstva nezvládla utratit. „To znamená, že se o tyto úspory nemůžou a logicky tedy ani nebudou snižovat platy učitelů,“ dodal.

Jeho verzi podpořilo ve svém prohlášení i samotné ministerstvo školství, vedené nominantem ANO Robertem Plagou. To upozornilo, že peníze na zlevnění jízdného se nebudou brát z financí na regionální školství, ze kterých se mimo jiné vyplácí platy pedagogických i nepedagogických pracovníků.

„MŠMT se v souvislosti s financováním zlevněného jízdného krátil rozpočet o 400 milionů korun. Téměř 300 milionů půjde z nedočerpaných prostředků na mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu,“ vysvětluje v prohlášení ministerstvo. Zbylých 100 milionů má jít z investičního programu pro vysoké školy. V tom podle ministerstva nedojde letos ani přes prodloužení termínu realizace k dočerpání plánované alokace.

Studenti: Ať se nalezené miliony použijí jinde ve školství

Podobné vysvětlení ovšem studentům nestačí. Upozorňují především na to, že české školství je dlouhodobě podfinancované z pohledu srovnání se zeměmi OECD. „Jakékoliv finance jsou v současné situaci pro školství klíčové. Jestliže se dají přesunout, což vláda dokladuje právě jejich odkloněním do slev na jízdné, nepovažujeme jediný důvod pro jejich neinvestování zpět do vzdělávání za relevantní. Naopak požadujeme, aby vláda našla cestu, jak peníze efektivně využít právě pro účely zkvalitňování vzdělávání,“ reagovala na Babišův argument předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová.

Obavy studentů z podfinancování školství v mezinárodním srovnání potvrdil přesnými čísly i Radek Sárközi. Ten upozornil, že Česká republika na školství dává 3,7 procenta HDP. To je nejméně v novodobé historii. „Ještě v roce 2011 to bylo 4,3 procenta HDP, ale od té doby poměr stále klesá,“ varuje.

Ve školství chybí 66 miliard korun ročně

Průměr v Evropské unii se přitom pohybuje nad pěti procenty HDP.„Ve školství tudíž chybí 66 miliard ročně. Bez těchto finančních prostředků nelze kvalitní vzdělávání v České republice zajistit,“ varuje Sárközi. Čeští učitelé jsou podle něj už v současnosti ve srovnání s EU nejhůře placení vzhledem k průměrné mzdě vysokoškolských zaměstnanců.

Český učitel totiž v průměru dostává jen pár procent přes polovinu průměrného platu vysokoškoláka. Přitom v Polsku jde například o 83 procent. „Důsledkem je, že učitelé některých aprobací už nejsou k dispozici, a hrozí, že nedostatek učitelů se z regionálního problému stane celostátním,“ varuje Pedagogická komora.

Školství bude potřebovat miliardy na platy učitelů i na nový systém financování

Sárközi zároveň upozornil, že ve školství bude v blízké budoucnosti potřeba mnohem více prostředků, například na plánovanou změnu financování škol. „Reforma financování škol má stát přijít na 11,5 miliardy korun,“ upozorňuje.

Dodává, že pokud jsou na rok připravené peníze na zvýšení platů učitelů o 15 procent i na financování reformy, je 400 milionů pouhým zlomkem. „Miliardy v roce 2019 jsou ale pouze sliby podobné holubům na střeše, kdežto snížení rozpočtu školství o 400 milionů je tvrdou realitou současnosti,“ obává se pedagog.

Slevy mají začít platit na začátku června

Sleva ve výši 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě se bude od 10. června vztahovat na cestující starší 65 let a studenty do 26 let. Stát vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně, letos kvůli tomu dostane ministerstvo dopravy 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy. Babiš už dříve řekl, že vláda v letošním rozpočtu našla úspory 8,4 miliardy korun. Z těchto peněz chce kabinet dát čtyři miliardy krajům na opravy silnic 2. a 3. třídy a zbytek využije na slevy jízdného.

„Není tedy pravda, že peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd a finanční prostředky na slevy jízdného jdou na úkor českého školství nebo vědy a výzkumu. Naopak naše vláda peníze na vědu a výzkum navyšuje,“ zdůraznil předseda vlády v demisi. V příštím roce podle něj stát přidá na vědu dvě miliardy korun, celkem téměř 37 miliard.

Ministerstvo financí: Jde jen o peníze, které resorty nestihly utratit

Peníze půjdou výhradně z kapitol rozpočtu, které se nepodaří utratit. Opatření tak nemají mít dopad na financování plánovaných výdajů a neomezí ani investiční, platové, nebo jiné priority a záměry resortů. V pondělní tiskové zprávě to oznámilo ministerstvo financí.

„Na priority, jako je zmírnění škod způsobených suchem a mrazem, opravy silnic druhých a třetích tříd a kompenzaci slev na jízdné, budou využity prostředky, které jednotlivé kapitoly v letošním roce nestačí utratit,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Opatření nebude mít dopad na financování plánovaných výdajů, nedojde k žádnému omezení ani snížení investičních, platových ani jiných priorit a záměrů resortů, dodal.

Ministerstva „nestihla“ utratit 167,6 miliardy

Usnesení vlády podle něj vychází z důkladné analýzy čerpání rozpočtovaných výdajů v letošním prvním čtvrtletí. „Připomínáme, že k 1. 1. 2018 představovaly nakumulované nároky z nespotřebovaných výdajů částku 167,6 miliardy korun. To je zároveň částka, kterou jednotlivé resorty stále mohou v případě potřeby nad rámec svého letošního rozpočtu využít. Hovořit v souvislosti s daným usnesením o snížení možnosti vyplácet platy nebo omezovat výplatu prostředků na projekty je tedy zcela absurdní,“ uvedl Žurovec.

Bývalý ministr pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) naopak tvrdí, že například vědě bude kvůli opatření celkem téměř 900 milionů chybět. „Považuji to za potvrzení negativního postoje Andreje Babiše ke vzdělání, vědě a inovacím,“ uvedl šéf KDU-ČSL v prohlášení pro tisk. Na slova, že jde o neproinvestované peníze, podle něj nemůže nikdo Babišovi skočit. „Pokud se z nich (peněz pro vědu) něco teď vezme, v dalších letech budou chybět. Nejde o nic jiného než o účetní trik, který se nevyplatí,“ řekl Bělobrádek.

marmat ( 9. dubna 2018 20:53 )

Tak se snad ti "roztomilí A LIDUMILNÍ " studenti,( co nikdy nezestárnou a mají bohaté dědečky babičky restituenty) zamyslí, nebo nezamyslí, když budou líní nad dnešním vyjádřením Babiše....

flora ( 9. dubna 2018 19:53 )

Studentům hlavně vadí, že teď když přijali za svoji myšlenku, že důchodci jsou vyžírkové a chrabří studentni se jim posmívajé kde mohou, tak by měli být teď nima na jedné lodi a jezdit zadara. To by se nemohli o důchodce zas otírat a posmívat se do socek. Jinak je to celé nesmysl, studenti mají času hafo, můžou si jít na brigádu a vydělat si peníze a důchodci už slevy stejně mají a zas tolik jich do těch vlaků po těch schodech neleze

marmat ( 9. dubna 2018 19:35 )

To s tím BERLÍNEM je kachna století...m2 za 8,- EURO je mizernej fórek....

marmat ( 9. dubna 2018 18:38 )

Mohlo by být možná hůř, pokud by nedali obratem Babišovi šanci k vyjádření/vysvětlení....

marmat ( 9. dubna 2018 18:31 )

JSou to strašně zoufalé "manévry" chobotnice !

Zobrazit celou diskusi