Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše posledně na schůzku nepozvali. Teď na nové jednání o mzdách učitelů dorazí

Autor: ČTK, Mii - 
8. září 2017
14:42

Vláda stojí tváří v tvář hrozbě stávky učitelů. Stávkovat se nebude a protestní nálady se rozplynou, protože koalice se v pondělí dohodne na zvýšení platů ve veřejném sektoru, věří premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který podporuje růst o 10 nebo 15 procent. Jednání, které se uskuteční ve Strakově akademii, se chce zúčastnit i předseda ANO Andrej Babiš. Toho minule z koaliční schůzky vynechali.

„Předpokládám dohodu o mzdách, aby se zvýšily od listopadu o deset procent pro všechny a o 15 procent pro učitele, a chci se dohodnout na zvýšení výdajů pro vysoké školy,“ uvedl v pátek Bohuslav Sobotka v Brně.

Naposledy se na koaliční schůzce politici jen dohodli, že jsou ochotni platy zvýšit, panuje ale rozdílná představa o tom kdy a o kolik. Nespokojené odbory veřejného sektoru proto vyhlásily stávkovou pohotovost.

Na jednání koalice v Lednici pozval Sobotka pouze členy kabinetu. Tentokrát nechal premiér výběr zástupců, vyslaných na jednání, na jednotlivé strany.

„Pozval jsem všechny tři koaliční strany, v jakém to bude složení, záleží na nich,“ uvedl Sobotka. Účast Babiše, kterého na jaře vystřídal ve funkci ministra financí Ivan Pilný (ANO), na nadcházejícím jednání v pátek ČTK potvrdila mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Na platy můžou jít zbytkové finance ministerstev

Odboráři pod hrozbou stávky požadují, aby vláda od listopadu zvedla platové tarify učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům o deset procent. Pilný důvod k razantním odborářským akcím nevidí, uvedl, že dohoda už prakticky existuje.

Premiér požadavky odborů podporuje, ve čtvrtek se s Pilným (ANO) shodli na tom, že návrh rozpočtu i přes spory schválí standardně, tedy do konce září.

Peníze na navýšení mezd je možné podle Sobotky získat z nespotřebovaných výdajů jednotlivých ministerstev. Uvedl, že ke konci srpna to bylo zhruba 100 miliard korun, část je ale určena na spolufinancování projektů z fondů EU.

Pilný by měl v pondělí mít vyhodnoceny informace od jednotlivých ministerstev, kolik z nespotřebovaných výdajů mohou na růst platů ve školství uvolnit. Za minulé roky by celková neutracená částka mohla činit kolem 40 miliard, uvedl ve středu.

Video  Zeman by dívkám strhl burkiny. A učitelé plánují protest.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

anna1234 ( 9. září 2017 09:30 )

.. ono by to chtělo si pořádně zjistit co se jak má, že? Jednání se zúčastní 3 koaliční strany a bylo na nich, jaké zástupce vyšlou a protože se Babiš chtěl zúčastnit, tak se jednání zúčastní. Proboha co tím chtějí opět na jeho hlavu hodit???? Ty sis ani nepřečetl program se kterým jde teď ANO do voleb, v něm totiž naopak Babiš slibuje právě učitelům platy navýšit!!! To je přesně ono, NIC si nezjistit, ale už dopředu řvát, že chtějí Babišovi opět ubližovat!!!! To je bohužel obrázek jeho voličů.

Samo ( 8. září 2017 17:02 )

Je hloupost, že žádné ministerstvo neušetří ani korunu. Začněme zrovna u ministerstva školství. To by mělo vrátit věci zpět, tak jak byly před zařazením absolventů zvláštních a speciálních škol do normální školy. Tímto způsobem došlo k navýšení nákladů na školství, protože tito noví žáci potřebují každý jeden svého asistenta. Za druhé- pokud chtějí učitelé přidat na mzdách, musí přidat na svém pracovním úsilí. To není normální, aby měli 21 vyučovacích hodin týdně a k tomu ještě 3 měsíce prázdnin.

Nezadat ( 8. září 2017 15:08 )

Vyčuránci to chtějí opět hodit na Babiše,že nechce přidat.Propustit ze 150000 80000 nadbytečných úředníku a bude na vyšší mzdy a na víc se zaplní výrobní linky co mají nedostatek pracovních sil a musí vozit pracovníky ze zahraničí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa