Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přidáno jen na papíře? Učitelé: Peníze na platy se k nám nedostaly

Autor: Matěj Hynek - 
22. listopadu 2017
06:18

Na přelomu srpna a září hrozilo, že se dětem prodlouží prázdniny. Učitelům se totiž nelíbilo, kolik dostávají peněz. Vláda jim sice slibovala zvyšování platů, k činům se ale dlouho rozhoupávala. Pomohla až hrozba generální stávky, po které učitelé sáhli 1. září. To vedlo k tomu, že se učitelům od začátku listopadu zvýšily tarify o 15 procent. Někteří pedagogové se ale vyšší výplaty nedočkali. Učitelská platforma totiž v polovině listopadu upozornila, že některé školy se na základě zvýšení tarifů rozhodly svým zaměstnancům snížit osobní ohodnocení.

„Bylo nám všem plošně zrušeno osobní ohodnocení s tím, že nám bude dáváno individuálně. V reakci na to jsem dala výpověď,“ řekla platformě jedna z učitelek, která má za sebou tříletou praxi v okrese Praha-Západ. Upozornila tak na to, že zvýšení platů některých učitelů mohlo proběhnout jenom „na papíře“.

O situaci se od Učitelské platformy dozvěděly i Školské odbory. „S konkrétním případem snižování osobního příplatku se nás nikdo z terénu zatím neobrátil,“ říká k tomu předseda odborů František Dobšík. O praktice tak zatím podle něj odboráři mají spíše obecné informace.

Učitelská platforma: Ozývá se čím dál více lidí

Podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové jde zatím o desítky případů. „Nicméně postupně se nám ozývají i další,“ dodává. Zároveň však upozorňuje na to, že v minulosti šlo ze strany škol o běžnou praxi.

Odboráři již nyní spolupracují s Učitelskou platformou. Podobný postup totiž může být protiprávní. Vyplývá to i z judikátu Nejvyššího soudu, který odboráři mají k dispozici a poskytli ho i Učitelské platformě. Dokumenty mají k dispozici i zástupci odborů v jednotlivých krajích.

„Ke snížení nebo odnětí osobního příplatku přiznaného zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků, může zaměstnavatel přistoupit jen tehdy, došlo-li k takovému zhoršení výsledků jeho pracovní činnosti posuzovaných podle množství a kvality, které odůvodňuje další poskytování osobního příplatku v menším rozsahu nebo které vyžaduje jeho odnětí,“ stojí v rozhodnutí NS.

Odboráři jsou v kontaktu s ministerstvem školství

I proto jsou odboráři v kontaktu s ministerstvem školství i jednotlivými krajskými úřady. „Pokud někde došlo ke snížení osobních příplatků z nedostatku finančních prostředků, považuji takové opatření za neseriózní a za hranou zákona,“ vysvětluje Dobšík.

Dodává ale, že jednáním přes odborovou organizaci by mělo být možné zjednat nápravu. Připustil ale, že nejzašším řešením může být i soudní cesta. S tím, že by k podobným situacím docházet nemělo, přitom souhlasí i ministerstvo školství.

MŠMT: Školy na platy peníze dostaly

„Cílem MŠMT je zvyšování platů učitelů a nesmí to být na úkor jejich osobního ohodnocení,“ upozornil v odpovědi tiskový odbor ministerstva. I to se přitom odvolává na rozhodnutí nejvyššího soudu.

Na zvýšení platů by přitom školy měly mít peníze. „MŠMT formou rozvojového programu zajistilo dostatečné množství finančních prostředků na zvýšení platů v tarifech, a tak není důvod, aby byl plošně snižován osobní příplatek,“ vysvětlil tiskový odbor ministerstva.

Podle Mazancové je problémem i to, že učitelé často nevědí, na co mají nárok. Učitelům proto Učitelská platforma zatím pomáhá především informačně. „Pro jednotlivé učitele je i tak velmi těžké se této situaci bránit,“ dodává na závěr.

renataren ( 22. listopadu 2017 16:35 )

Nejsou jediní, kdo má málo peněz v tomhle státě! Ostatní taky taky musí žrát a živit své rodiny! Furt jenom hekaj, že mám málo... Ať jdou už do p.rdele!

kupredu-leva ( 22. listopadu 2017 09:37 )

Klaus ml. je správný mrzák a to je dobře. Tak má vypadat každý pravičák. Čest práci!

kukuku ( 22. listopadu 2017 08:16 )

Už počítají s brzkými předčasnými volbami.

Zobrazit celou diskusi