V Brně protestuje nejen církev, ale i část politických hnutí, které jsou v opozici k oficiální kulturní linii magistrátu. „Odmítáme relativizaci násilí. Hra je nepřijatelným překrucováním skutečnosti a nepřijatelnou relativizací násilí a utrpení způsobeného islamisty. Hra by neměla být uváděna v divadle provozovaném městem a za jeho podpory,“ tvrdí šéf hnutí Brno+ Robert Kotzian.

„Vyzýváme vedení Centra experimentálního divadla a města Brna, aby odmítli uvedení hry Naše násilí a vaše násilí v městském divadle. Uvedení takové hry v městském divadle a za podpory magistrátu poškozuje image celého Brna,“ uzavřel Kotzian.

Církev: Je to výprodej ideálů

Biskupové se od představení distancovali. V dopise primátorovi Petru Vokřálovi (ANO) sdělili, že vzhledem k městské podpoře festivalu nemohou převzít záštitu nad jiným brněnským projektem Re:publika ke 100. výročí Československa. Nebudou se akcí spojených s Re:publikou ani účastnit.

Kardinál Dominik Duka v dopise jménem biskupů uvedení hry označil za »výprodej křesťanství a jeho ideálů«. Také uvedl, že takto pojaté představení je urážkou nejen křesťanů, ale také muslimů a všech Čechů.

Vzápětí se přidali i lidovci, kteří sedí ve vedení Brna. Na zasedání zastupitelstva vyzval radní Jaroslav Suchý ředitele brněnského národního divadla Martina Glasera, aby hru v programu festivalu nahradil. „Pokud ji přesto uvede, podáme na příštím zasedání zastupitelstva návrh, aby příspěvek národnímu divadlu na festival byl snížený o náklady na tuto hru,“ navrhl za lidovce Suchý.

Ředitel program měnit nebude

Ředitel divadla Martin Glaser reagoval, že program festivalu měnit nebude. „Dejme jim šanci souhlasit s tvůrci této inscenace, nebo s nimi třeba posléze vášnivě nesouhlasit. Dejme jim šanci toto dílo ignorovat, nebo je se zájmem zhlédnout. Dejme jim ale hlavně prostor vytvořit si vlastní názor,“ uvedl Glaser.

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) s kritikou představení nesouhlasí. „Je otázka, co je a není snesitelné na divadelní scéně. Neměli bychom se vyjadřovat k tomu, jakým způsobem je hra ztvárněná,“ prohlásil na zastupitelstvu.

Proti uvedení hry vznikla v Brně i petice. „Nedojde-li ke stažení hry z repertoáru festivalu, budeme nuceni podniknout další kroky jak na úrovni občanské, tak na úrovni trestněprávní,“ uvedli v otevřeném dopise primátorovi autoři petice Jiří Mrázek a Jan Rozek.

Představení je v programu naplánované na 26. května a je již vyprodané. Pořadatelé festivalu zvažují, že v den představení požádají o policejní ochranu divadelního sálu.

VIDEO: Ukázka z divadla Ovčáček čtveráček: Bradyovi sledují vítězství Trumpa.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z divadla Ovčáček čtveráček: Bradyovi sledují vítězství Trumpa Tomáš Sovinský, Blesk.cz

Fotogalerie
7 fotografií