Moravské zemské muzeum letos oslaví významné výročí. A sice rovných 200 let. Součástí roku velkolepých oslav je také i soubor výstav, během něhož se vždy na jeden měsíc představí jednotlivá odborná oddělení. Ta ukážou nejvzácnější předměty ze svých sbírek, představí významné osobnosti a svoji vlastní historii. Dnes odstartoval další díl tohoto seriálu, tentokrát ze sbírek Geologicko-paleontologického oddělení.

Paleontologická sbírka obsahuje přes čtvrt milionu zkamenělin z českých i moravských lokalit. Archiv tohoto oddělení patří k nejstarším. Vznikl v roce 1817 a stál tak u zrodu tehdejšího Františkova muzea. Kromě těchto oddělení spravuje také významnou kolekci uměleckých rekonstrukcí malíře Buriana. Ty návštěvníci znají především z pavilonu Anthropos. Ve třech vitrínách oddělení shromáždilo největší poklady ze svých sbírek. Nejstarším a také jedním z nejvzácnějších exponátů je otisk velmi zvláštní rybky. Dnes tyto ryby žijí v Indickém oceánu a jejich zkameněliny jsou důkazem propojení třetihorního moře na Moravě s Indickým poloostrovem. 

Dále pak sál Karla Valocha nabídne kolekci zkamenělin a otisků rostlin a živočichů z různých koutů České republiky. Kromě toho si mohou návštěvníci prohlédnout mimořádně krásný Alpský vápenec s akumulací amonitů. Populární holotypy trilobitů muzeum samozřejmě neopomenulo. Výstava začala 10. 1., nachází se v přízemí Dietrichsteinského paláce na Zelném Trhu. Potrvá do 5. února, kdy ji vystřídají unikáty dalšího oddělení.

Fotogalerie
9 fotografií