„Dřív jsem jezdíval MHD často, měl jsem proto šalinkartu. Od té doby, co mám řidičák, ale jezdím jen autem. Dnes jsem jel od té doby MHD teprve podruhé, protože jsem pil. Příště raději nebudu už pít a pojedu autem, vyjde to levněji,“ bral s úsměvem osmisetkorunový flastr Luděk Kos.

Ne každý ale reagoval stejným způsobem. Několik cestujících mělo najednou neodbytný pocit, že musí vystoupit, udělalo se jim nevolno, jiní tvrdili, že se ocitli v cílové stanici, byť kontroly začínaly vždy mimo zastávku. Další pro změnu běhali po autobuse a hledali cestu kudy ven, marně. Všechny dveře byly ve stejný okamžik neprodyšně uzavřeny.

„Za posledních pět let se procento cestujících bez platných dokladů pohybuje kolem 12 procent. Záleží ale hodně na situaci, například po velkých akcích, jako jsou koncerty, fotbal nebo hokej, to procento rychle roste. Někteří se pak snaží revizorům utéct úzkými okny,“ upozornil vedoucí přepravní kontroly Luděk Jánský.

Video
Video se připravuje ...

Noční razie v brněnské MHD Hynek Zdeněk


Cestující jsou vůči revizorům nejvíce nepříjemní podle jejich slov mezi druhou a třetí hodinou ranní. „Bývají už často opilí. Do té doby to jinak probíhá celkem v klidu,“ uvedl jeden z revizorů.

Do akce se zapojila i desítka strážníků. „Do každého spoje nastupuje osm strážníků, další jedou v autě, kdyby chtěl někdo utíkat,“ vysvětlil jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Dopravní podnik intenzitu kontrol stupňuje. Zároveň ale dává „černým pasažérům“ i šanci na polepšení. „Jednou za půl roku pořádáme noční amnestii. Když ten večer někdo dostane pokutu a přijde si do pěti dnů vyřídit šalinkartu, nemusí pokutu platit,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Fotogalerie
9 fotografií