Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Platební karta místo jízdenky: Kde zavádějí bezkontaktní terminály v MHD?

Autor: David Budai - 
30. června 2016
06:11

Žádné hledání trafiky, automatu nebo drobných pro nákup jízdenky u řidiče. Už ve čtyřech českých městech mohou cestující přímo ve vozech MHD kupovat jízdenku pomocí bezkontaktní platební karty a tuto novinku chystají i další dopravní podniky. Tam, kde již systém funguje, si ho pochvalují a plánují rozšiřování. Ve kterých městech se lidé už brzy dočkají bezkontaktních terminálů, zjišťoval Blesk.cz.

Už více než 715 tisíc jízdenek si bezkontaktně pomocí platební karty koupili cestující v plzeňské MHD. Tuto službu tamní dopravní podnik nabízí od května minulého roku a lidé přes něj nakoupí přibližně každou desátou jízdenku.

„Cestující to přijali velmi dobře a po roce nám stále narůstají transakce. V květnu jsme překročili 100 tisíc transakcí za měsíc,“ řekla Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Kateřina Fránová. Podle ní se od prvních drobných nedostatků neobjevily v systému prakticky žádné problémy. Spíše novinka přináší různé kuriozity, například cestujícího, který si za jediný měsíc nakoupil 117 jízdenek.

Inteligentní systém v Ostravě

Všechny tramvaje má bezkontaktním validátorem pro platbu kartou vybaveny také Liberec, kde jedna linka dokonce spojuje město s Jabloncem nad Nisou. V dohledné době chystají rozšíření také do autobusů. Skupinu „bezkontaktních“ pionýrů v květnu doplnil také Hradec Králové, kde jsou čtečky zatím nasazeny v pěti ze 130 vozů, a na některých linkách s bezplatným terminálem experimentuje také Praha. Nejnověji jde o Ostravu, která systém spouští v těchto dnech.

Právě ostravský systém je ze všech českých protějšků zatím nejrozsáhlejší, protože platební validátory dopravní podnik instaloval do všech svých 613 vozidel. Unikátní je také v tom, že inteligentně vyhodnocuje a účtuje jízdné podle toho, jak cestující MHD využívá. Při konečném účtování, které se provádí jednou za den v noci, je nastaven výdajový limit 80 korun za den, což je cena celodenní jízdenky.

„Pokud někdo tuto částku překročí, všechny další jízdy během tohoto dne bude mít zdarma,“ řekl Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS, která řídí regionální dopravu.

Další města se chtějí připojit

Jak zjistil Blesk.cz, zavést nákup jízdenek pomocí karty přímo ve vozech MHD chystají i další města. V Brně, kde tento systém funguje již na lince jezdící na letiště, ho během druhé poloviny příštího roku chtějí rozšířit i na další spoje. Ve stejné době chce bezkontaktní validátory ve všech svých vozech nabídnou dopravní podnik v Českých Budějovických.

„Některé z nich by měly mít i funkci určitého terminálu s obrazovkou, který bude propojený s internetem. Lidé by se tak mohli dozvědět informace třeba o navazujících spojích,“ uvedl mluvčí budějovického dopravního podniku Viktor Lavička.

V horizontu dvou až tří let chtějí podobné systémy pro cestující zavést také Pardubice, Jihlava nebo Karlovy Vary. Olomouc o bezkontaktních platbách bankovní kartou v tramvajích a autobusech také uvažuje, ale v delším časovém horizontu.

Zobrazit celou diskusi