Jedna malá kaňka na letošních vánočních trzích ve Vídni utkvěla. Ceny se nenápadně posunuly výš. Tak třeba tradiční hrníček na punč, který si můžete odnést coby památku domů, vyskočil z dvou a půl na tři eura. Punč a svařák podražily ze tří na čtyři eura. A třeba gulášová polévka za rovných šest euro (v přepočtu 162 korun) už asi stojí za přemítání, zda nezvolit jiné občerstvení.

„Lidé ale nakupují i tak, je to zážitek, který si chtějí jednou za rok vychutnat,“ míní česká prodavačka Irena ve stánku s nadýchaným pečivem. Do Vídně přijela na brigádu a ví, že si prodejem laskomin až do 26. prosince výrazně finančně přilepší. Čeští a slovenští prodavači znamenají pro krajany jednu jistotu. Nákup se mění v přátelskou konverzaci, zakončenou praktickými radami a tipy, jak si pobyt v předvánoční Vídni ještě více vyšperkovat.

Park u radnice je centrem všeho dění

Adventní trh u vídeňské radnice je největší a nejznámější akcí svého druhu ve městě. Letos tady najdete přesně 149 stánků se vším možným. Kdo nemá dost, může příjemnou procházkou zamířit i na nedaleké náměstí císařovny Marie Terezie, kde najde vánoční vesničku se 70 stánky. Vyplatí se i návštěva katedrály svatého Štěpána, neboť i tady probíhá vánoční trh s pestrou nabídkou ve 26 stáncích.

Na každém z vídeňských vánočních trhů najdete typické hrníčky, ve kterých si můžete vychutnat mnoho druhů punče nebo svařené víno. Záloha na hrníčky činí tři eura (81 korun), vrátit je lze vždy jen na stejném trhu. Když si jej ponecháte, je vaší památkou na Vánoce ve Vídni. Design hrníčků se každý rok mění, letošnímu hrníčku na trhu u radnice dominují motivy radnice, Burgtheatru a parlamentu.

Kde mám zaparkovat?

Znalci Vídně radí zaparkovat na parkovištích sítě P+R na okrajích města, celodenní taxa je v přepočtu 92 korun. Tato parkoviště se nacházejí u stanic metra, lze se tak pohodlně dopravit do centra. Jednorázová jízdenka na MHD stojí 59 korun, celodenní 205 korun.

Parkovat se dá i v blízkosti trhů, návštěvník si ale připlatí. Přímo u radnice se nabízí podzemní Parkgarage Rathauspark, hodina přijde na 108 korun, maximální denní poplatek vyjde na 1080 korun. Stejné ceny nabízí i nedaleké Garage Schmerlingplatz. Kdo chce parkovat co nejblíže trhům na náměstí Marie Terezie, může využít podzemních garáži na Museumsplatz. Každá započatá hodina přijde na 54 korun, maximální poplatek za 24 hodin pak na 216 korun. 

Věčný problém. Kam na WC?

Dobrá zpráva zní, že na vídeńské radnici je WC zdarma, navíc jen s minimálními frontami. V okolí dalších vánočních trhů za poplatek 50 centů (14 Kč). Přímo v historickém centru si ale člověk připlatí, v řadě restaurací a občerstveních za vstup na toaletu vybírají 1 euro.

Hrst zajímavostí a tipů k dobru

Radniční park nabízí na ploše 4500 metrů čtverečních ráj pro bruslaře. Vstupné činí 6,5 eur, tedy 175 Kč. Brusle vám tady i půjčí.

Na vánočních trzích zažijí pohodu i vaše uši. Neuslyšíte tady totiž reprodukovanou hudbu, zato si vychutnáte rozhovory prodejců se zákazníky a dětský smích. Hudební zážitek naopak nabízí velký sál radnice, kde se konají volně přístupné adventní koncerty. V přízemí radnice se mohou děti zabavit ve vánočních dílničkách, rodiče se mohou mezitím posadit do kavárny.

Jako zajímavý tip Blesk doporučuje stánek s čokoládovými kuriozitami na náměstí Marie Terezie. Kutilům je určen šroub velký jako palec s maticí a podložkou, to vše za 189 Kč (7 euro). V nabídce jsou i čokoládová auta, kabelky či štípací kleště! 

Při pěší procházce z radničního trhu přes náměstí Marie Terezie ke katedrále svatého Štěpána se vyplatí zastavit u vykopávek z doby římské u císařského sídla Hofburgu. Při prohlídce pozůstatků starověku můžete i tady využít pohostinství stánků s punče a svařeným vínem.

A co policie? Hlídky prakticky neuvidíte. Jediná, kterou Blesk našel, vartovala u katedrály svatého Štěpána. Policisté jsou vůči turistům velmi vstřícní a trpěliví, občas doslova nahrazují informační službu.

Na náměstí před vídeňskou radnicí letos návštěvníci vánočního trhu najdou 149 stánků.
Autor: Zdeněk Matyáš