Náročnou cestu zakončil vánoční stromek pro letošní trhy na Staroměstském náměstí. V noci na úterý jej dělníci usadili na jeho obvyklé místo vedle Pomníku mistra Jana Husa. 32tunový tahač se vydal na cestu asi půl hodinu po půlnoci. Už kolem třetí ráno ale stál „stromeček“ na svém místě, kde vydrží až do první poloviny ledna.  

Usazování stromu trvalo pouze hodinu. „Letos nám usazení stromu trvalo asi hodinu. Využili jsme zkušeností z minulých let a jsme rádi, že všechno proběhlo bez jakýchkoli problémů,“ prozradil pro Blesk.cz Martin Švestka, vedoucí přepravy.

Podívejte se, jak se usazoval strom na Staroměstském náměstí:

Video
Video se připravuje ...

V Praze už stojí vánoční strom: Noční akci jsme zrychlili do jedné minuty, podívejte se David Malík

Vánoční chloubu Staroměstského náměstí zahalí 4,5 kilometru LED řetězů. Strom ozdobí dva tisíce vánočních koulí, devětatřicet světelných dřevěných luceren a padesát ozdob ve tvaru perníčků. Dokola kolem smrku se objeví ručně malovaná perníková vesnička. Rozzáří ho také dvacet LED mašliček. Rozsvěcení stromu proběhne v sobotu 26. listopadu.

Vánoční smrk letos pochází z Královéhradeckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku nedaleko městyse Pecka a rostl téměř sedmdesát let. Smrk ztepilý, který měří 22 metrů, má za sebou také pozoruhodný příběh rodiny Wolfových, která strom Praze darovala. Redakce Blesk.cz pro vás transport přímo z Pecky sledovala.

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom z Pecky věnovala Praze rodina Wolfova. David Malík

Vánoční trhy trochu jinak

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí budou lákat na novou výzdobu z přírodních materiálů a nové prodejní stánky s českým zbožím. Budou tu i dílničky pro děti či promítání pohádek, večery vyplní kulturní program.

Staroměstské, ale i Václavské náměstí ozdobí tradiční barvy – zelená, bílá, zlatá a červená. Tématem výzdoby bude návrat ke kořenům českých lidových tradic. Tvůrci dekorací proto kladou důraz na přírodní materiály, jako jsou jehličí, jmelí, dřevo, perníčky a cukroví. Prostor Staroměstského náměstí zkrášlí také velké množství živých a osvětlených vánočních stromků umístěných v celém prostoru tržiště.

Podívejte se na obsáhlou galerii cesty smrku z Pecky až do Prahy:

Fotogalerie
81 fotografií