1. Spočítejte si narozeniny a svátky členů rodiny a přátel

Čím více máte kamarádů a členů rodiny, tím více utrácíme za dárky k jejich narozeninám a svátkům. Zkontrolujte kalendář a pak určete pro každého finanční hodnotu dárku. Nakonec spočítejte, kolik za dárky utratíte. „Především se snažte utnout začarovaný kruh, kdy si lidé snaží dávat čím dál dražší dárek, jen aby přebili hodnotu věcí, které sami dostali. Nejvíce přece potěší, že si někdo vzpomněl,“ radí Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

2. Podívejte se do svého šatníku a botníku

Rozhodně se nevyplatí šetřit na kvalitním zimním oblečení. Co možná nejdříve proberte jak šatník, tak i botník, ať víte, co potřebujete a s jakou částkou tedy na zimní oblečení budete muset počítat. Nekupujte módní kousky, ale buďte racionální. Zaměřte se na to, co skutečně potřebujete. I když si pořídíte »ohoz« z druhé ruky, tak s nějakým finančním vydáním budete muset počítat.

3. Udělejte údržbu auta

Před zimou je také potřeba zkontrolovat zimní výbavu vašeho auta. Podívejte se na hloubku vzorku na zimních gumách. Jednak se můžete vyhnout pokutě a také budete dopředu počítat s případným výdajem za nové pneumatiky. Zde také není radno šetřit, takže se při výběru soustřeďte na kvalitu. Samotné přezutí taky něco stojí. Je dobré si kvůli bezpečnosti nechat před zimou zkontrolovat celé auto. Měli byste mít nachystané zimní řetězy a nemrznoucí směsi, aby vás minusové teploty nepřekvapily.

4. Zkontrolujte dům a chatu

Údržba pozemku, domu nebo zazimování chaty něco stojí a s tím je třeba také počítat. Brzy nás totiž čekají závěje spadaného listí a možná i sněhu. Máte na to připravené nářadí? Okap vám zanese listí a veranda či jezírko je třeba profesionálně zazimovat. Na těchto věcech rozhodně nešetřete. Odborník by vám měl před zimou zkontrolovat jakékoliv zařízení typu kotle, karmy nebo komínu!

5. Připravte se na zimní sporty

Zimní sporty se také bez investic neobejdou. Před tím, než vyrazíte na sjezdovku, určitě si nechte seřídit vázání, přebrousit hrany a zkontrolovat skluznice. U dětí je také potřeba počítat s tím, že vyrostly například z helmy. Nakonec si také připlatíte za pořízení skipasů. U bruslení pak zase oceníte dobře sedící botu.

Fotogalerie
6 fotografií