Zbrusu nový lvinec za 17 milionů korun má také umístění odpovídající významu. Leží u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá bezmála 5 000 metrů čtverečních. Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku.

Členitý terén lemuje návštěvnická trasa. Lidé budou moci lvy pozorovat třeba u osamocené domorodé chýše, havarovaného letadla nebo přes průhled v bujné vegetaci.

„Lidé se můžou těšit na lvy konžské – samici přivezeme z Ústí nad Labem, samce z Gdaňsku,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Luxus čeká na pány zvířat i uvnitř jejich ubikací. Jsou vytápěné, mají oddělené boxy a lvi budou pít vodu z nerezových umyvadel.

Konžští lvi obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. V Brně je ale již brzy zřejmě čeká mnohem větší pohodlí. Slavnostní otevření lvince plánuje zoo na 26. srpna.

Do Brna se lvi vrací po 14 letech. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962–1972 odchovala jedenáct lvíčat!

VIDEO: Lev je přítulný i jako domácí zvíře, ale jen pro zkušené chovatele.

Fotogalerie
12 fotografií