Den po videu pondělní krvavé nehody, který unikl na sociální sítě, zveřejnili záběry ze svého výjezdu na Křenovou ulici jihomoravští hasiči. První vozy dorazily na místo neštěstí během pěti minut.

Je přesně 13.45 hodin. Hasičský vůz se žene po Kolišti, zatáčí na Křenovou ulici. Ve velké rychlosti míjí obří kolonu vozidel. Jde o vteřiny…

K místu havárie vyráží okamžitě sedm zásahových vozů ze tří brněnských stanic hasičů. „Vzápětí vyjíždí další síly – krajští a územní řídící důstojníci, evakuační autobus, jednotka dobrovolných hasičů a dopravní auto s přívěsem, určené na hromadná neštěstí,“ líčí průběh zákroku mluvčí záchranářů Jaroslav Mikoška, který je na palubě vozu.

Nejdříve rychle vyprošťovali

První hasičský vůz se přiřítí k místu srážky po pěti minutách, další dva následují vzápětí. Jsou ze stanic v Lidické, výstaviště a Líšně. „Hned na začátku bylo nutné vyprostit sedm lidí,“ řekl Mikoška. Všechny zraněné lidi z trolejbusu dokázali hasiči zachránit z trosek do 16 minut! Zraněné třídili podle závažnosti poranění. Záchranáři je ošetřovali a odváželi do nemocnic.

Mezitím dorazil na místo evakuační autobus. „Sloužil pro umístění lehce zraněných pasažérů, kde jim záchranáři poskytli lékařská i posttraumatickou péči,“ uvedl Mikoška.

U nehody zasahovalo 40 hasičů. Již během zásahu zřídilo operační středisko pro rodinné příslušníky zraněných speciální tísňovou infolinku. Pozdě odpoledne pak ještě hasiči spolupracovali spolu se zaměstnanci dopravního podniku při odklízení následků nehody.