Stalo se to minulý týden, kolem půl jedenácté dopoledne. Na poli jen kousek od letiště spadl soukromý vrtulník Robinson R22. Už na první pohled byl hodně zdemolovaný, zadní část ocasu a vrtule se dokonce odlomila a ležela kus od vrtulníku. Ohnuté byly i listy hlavní vrtule.

Bylo obrovským štěstím, že pád ze zhruba deseti- až patnáctimetrové výšky posádka přežila. I tak ale pilot i jeho kolega utrpěli poměrně vážná poranění. Hedvika Kropáčková, mluvčí ZZS Jihomoravského kraje, uvedla: Po ošetření jsme je transportovali do Fakultní nemocnice v Bohunicích, jednoho na urgentní příjem a druhého do traumacentra.“ 

VIDEO: Policejní mluvčí Pavel Šváb k nehodě vrtulníku a vyšetřování

Video
Video se připravuje ...

Policejní mluvčí Pavel Šváb k nehodě vrtulníku a vyšetřování Zdeněk Matyáš

„Na zjištění příčin pádu vrtulníku budeme pracovat s odborníky pro zjišťování příčin leteckých nehod,“ řekl Primě Pavel Šváb, mluvčí PČR Jihomoravského kraje. Vyšetřovatelé od začátku pracovali s variantou, že za nehodu nemůže technická závada, ale chyba pilota. Toho ani druhého člena posádky ale vzhledem k jejich zdravotnímu stavu dlouho nemohli vyslechnout. Udělali to až teď.

„Z výpovědí je skutečně patrné, že došlo vlivem prakticky nekoordinovaného zásahu do řízení vrtulníku k jeho roztočení doprava a potom hrubým zásahem do cyklického řízení došlo k useknutí ocasního nosníku a záhy tedy k pádu vrtulníku,“ řekl televizi Prima Josef Bejdák, vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

 

A původní podezření na chybu pilota se tak potvrdilo. Podle vyšetřovatelů navíc bylo obrovským štěstím, že nádrže byly chráněné gumou a nedošlo tak k jejich proražení a následnému požáru. Oba členové posádky jsou i nadále hospitalizováni, podle našich informací ale nemají zraněnou páteř ani další důležité orgány. Teď tak bude na policii, jak celý případ uzavře, popřípadě, jestli někoho obviní.

VIDEO: Mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková popisuje zásah zdravotníků na místě nehody.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková popisuje zásah zdravotníků na místě nehody. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
16 fotografií