Syn svoji maminku bestiálně popravil loni 12. října ve tři v noci. Zasadíl jí 26 bodných a řezných ran. Zasáhl všechny životně důležité orgány. „Bodal matku do krku, hrudi, rukou,“ popsal žalobce. Z předsíně vrah ještě mámu natlačil do ložnice, kde hrůzné dílo dokonal. „Máma ještě křičela, co to dělám a co mi prý udělala. Já ji na posteli zaklekl a podřízl,“ přiznal Čáp. Žena vykrvácela. O dvě hodiny později podřízl v dětském pokoji i svého mentálně postiženého brášku Michala. „Přišlo mi to v té chvíli pro něj nejlepší řešení,“ nechal u soudu nahlédnout do své zvrácené mysli vrah.

Soudce nechal přehrát telefonát Marka Čápa na policii poté, kdy sehrál objev zavražděných příbuzných v bytě v Jihlavě. Celý telefonát vrah vzlyká. „Tu reakci jsem nehrál. Lhal jsem, ale došlo mi při pohledu na matku a bráchu, co jsem udělal,“ řekl Čáp.

Za vraha se postavily folklorní soubory a hudební tělesa, ve kterých působil. Symfonický orchestr Masarykovy univerzity v Brně, kde Čáp hrál čtyři roky, soudci napsal, že „svou pílí, talentem a pečlivostí se zhostil prvních houslí. Jako hráč byl spolehlivý a vnímavý, stmeloval kolektiv, byl veselý a otevřený. Vždy ochotně pomáhal ostatním“.

Ve stejném duchu vykreslují obžalovaného i folklorní soubory, kterými od svých deseti let prošel.

Mámu a bráchu zavraždil brutálně

Státní zástupce Jiří Morava v závěrečné řeči zdůraznil, že jednání Čápa bylo promyšlené. „Není pochyb, že vraždu spáchal po pečlivém uvážení a s rozvahou. Byla úkladná a zákeřná,“ řekl.

Promyslel si, jak bude postupovat po spáchání vražd. Od začátku plánoval, že usmrtí oba,“ řekl žalobce. Pokud by Čápovi vražda prošla, stal by se univerzálním dědicem více než pětimilionového majetku. To by mu podle státního zástupce umožnilo vést pohodlný život. „Nabyl by majetek a zbavil se zároveň morálního závazku starat se o postiženého bratra,“ nastínil žalobce motiv dvojnásobné vraždy.

Fotogalerie
5 fotografií

Jekyll v Brně, Hyde v Jihlavě

„Obě vraždy byly spáchány zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Pro obžalovaného to bylo technické řešení, nikoliv afekt. Byl totiž při smyslech. Jednotlivé rány byly vedeny brutální silou. Není obvyklé, aby docházelo k přeražení žeber. Oběti musely strašně trpět,“ tvrdil návladní. 

Čáp, i když se veřejnosti jevil jako „super mladík“, uvnitř rodiny lhal. „Otci nebyl schopen nikdy sdělit, že ukončil po třech měsících vysokoškolské studium, a dál od něj v rozporu se zákonem požadoval výživné,“ upozornil státní zástupce s tím, že Čáp se choval jinak doma a jinak na veřejnosti.

Zdůraznil, že vrah byl dospělý. Bydlel v Brně a pokud mu chování matky vadilo, měl spoustu možností, jak se zcela osamostatnit.

Podle obžaloby jsou proto splněny všechny podmínky pro udělení nejpřísnějšího možného trestu, jaký zákon umožňuje. „Polehčujícími okolnostmi jsou jen doznání obžalovaného a spolupráce s policií,“ uzavřel návladní. Pro Čápa požádal o trest 20 let vězení.

Obhájce: Oběť rodinného prostředí

Obhájce Čápa překvapil tvrzením, že jeho klient s většinou závěrů obžaloby souhlasí. „Okamžitě by vrátil čas a řešil by situaci jinak a racionálně,“ řekl obhájce. Osudného dne prý jednal emocionálně, ne s rozumem, jak by napovídala jeho vysoká inteligence. Připustil, že se k vraždě rozhodl v Brně, kde ji také naplánoval. Přiznal, že do deseti let věku neměl s matkou problémy. Vše se prý změnilo po rozvodu rodičů, kdy se u matky údajně rozvinula paranoia. „Můj klient byl dlouhých 14 let psychicky trýzněn matkou. Navíc zemřel dědeček, který mu byl nejblíže,“ snažil se najít polehčující okolnosti Čápův advokát. Připustil, že i tyto věci však lze řešit s odstupem a náhledem a nikoliv vraždou.