Pavlína Vaňová měla po smrti své sestry a Mirkovy maminky k mladíkovi z celé rodiny vůbec nejblíže. Svěřoval se jí, radil se s ní o životních plánech. Žena proto vylučuje, že by šlo o blázna či hazardéra. „Vím, že chce pomáhat lidem, aby měl jeho život nějaký smysl. Proto byl na Haiti, organizoval sbírku pro uprchlíky ve Slovinsku a s Markétou pro děti v syrské Rojavě,“ řekla Blesku příbuzná.

V Rojavě poznal, že tamní životní podmínky jsou katastrofální, lékařská pomoc byla vzdálená hodiny jízdy autem. Vymyslel proto projekt mobilní nemocnice. „Nešlo o fantasmagorii. Říkal mi, co všechno dávají dohromady. Měli domluvený generátor, vybavení, léky, velký stan. Nebýt zatčení na hranicích, nemocnice by už jela,“ tvrdí Pavlína Vaňová.

Proč se radil o všem právě s ní? „Máma mu umřela, s tátou nemá ideální vztahy. Nikdy ale nemluvil do větru. Přijel, zmapoval situaci a vyhodnotil, jaká pomoc je na místě. A začal jednat. Pomohlo mu i to, že je řemeslně velmi zručný,“ ubezpečuje teta Čecha uvězněného v Turecku.

Mirek s Markétou sedí v tureckém vězení. Česká diplomacie se snaží zajistit jejich návrat domů. Příbuzní vědí, že teď bude dobrý turecký právník k nezaplacení. „Sháníme peníze, bylo nám řečeno, že půjde minimálně o 600 tisíc. Uděláme veřejnou sbírku, oslovíme jeho přátele,“ říká Mirkova teta.

Rodiče už Markétu ve vězení navštívili, Mirek má povolený jeden telefonát za 14 dnů. „Trochu pohubl, chybí mu teplé oblečení. On i Markéta se od zatčení neviděli, ale myslí na sebe. A jsou nesmírně psychicky odolní. Vím, že to dobře skončí a oba se vrátí domů,“ ubezpečuje Pavlína Vaňová.

Fotogalerie
24 fotografií