Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Otec Čecha zadrženého v Turecku promluvil: Jaké mají proti Markétě a Mirkovi důkazy?

Autor: bop - 
4. prosince 2016
05:02

Co vlastně dostalo dvojici Čechů zadržených v Turecku pro podezření z terorismu za mříže? Otec Miroslava Farkase promluvil. Podařilo se mu se synem krátce promluvit po telefonu a na své facebookové stránce se podělil o informace, které se od syna dozvěděl.

Miroslav Farkas starší, otec muže zadrženého v Turecku, v pátek ve facebookové skupině s názvem "Markéta Všelichová & Miroslav Farkas - Zatčeni v Turecku" napsal nové informace o případu. Podařilo se mu telefonicky spojit se synem a zjistil od něj pár zpráv o tom, na základě čeho přesně jeho a Markétu Všelichovou Turci vlastně zadrželi.

"Jsem táta Mirka. Dnes jsem měl možnost s ním na pár minut telefonovat a syn říká, že žádné materiály u nich nenašli. Jenom našli, jak pózují na fotografii se zbraní v ruce. Toto je důvod jejich zatčení. Nic jiného," napsal Farkasův otec na internetu.

Další kroky budou zahrnovat snahu o vyhoštění dvojice mladých lidí do vlasti. Za tímto účelem pojede do Ankary vyjednávat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Vyjádřil se však, že to bude pravděpodobně velice obtížné a může to zabrat delší dobu. "Měl bych se tam setkat s nejvyšší reprezentací Turecka. Během 12. a hlavně 13. prosince," sdělil ministr pro tn.cz.

Podle tureckého deníku Daily Sabah se Markéta a Mirek pokusili o překročení hranice ze Sýrie do Turecka v oblasti jihovýchodní provincie Şirnak. Za tento nelegální pohyb byli zadrženi. Podle deníku jsou Všelichová a Farkas bojovníky YPG, organizace, kterou turecká vláda považuje za teroristickou.

Miroslav Farkas pod pseudonymem Serxwebun Botan zastává podle tureckého média pro YPG funkci odstřelovače. Markéta Všelichová jako Zelane Botan se zase stará o logistiku a zdravotní péči. Měla se podílet také na organizaci cest dalších dobrovolníků z Evropy do Sýrie.

Turecko české občany zadrželo pro údajnou příslušnost k YPG - milicím syrských Kurdů. Jedním z důvodů, proč jsou považovaní za teroristy, je to, že spolupracují se Stranou kurdských pracujících (PKK), která usiluje o autonomii kurdských oblastí na jihovýchodě země.

PKK patří mezi teroristické organizace také podle Evropské unie nebo Spojených států amerických. Naproti tomu YPG nikoli a Západ s nimi při boji proti Islámskému státu spolupracuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 4. prosince 2016 17:51 )

Vrátí se coby čtyřicátníci, to by snad už mohli mít rozum.

montevideo ( 4. prosince 2016 15:25 )

Oni nikomu nepomohli ani tam. Jen si zapózovali, aby byli zajímaví na sociálních sítích. Nemá pro ně ani kapku pochopení, natož lítosti.

meverickx ( 4. prosince 2016 13:30 )

Oba dva odsoudit a zavřít jako každého Teroristu,, A fotr by tam měl jít taky ,, Za to jakého vychoval blba

hadaja ( 4. prosince 2016 12:45 )

Myslím si, že tady je tolik potřebných lidï, kde by mohli pomoct, staří,nemocné děti, lidi bez domova, tak na co plýtvat energii pro národ,který se odjakživa navzájem mydlí a vlastně ani člověk nepozná, na čí straně je pravda.Jak tady někdo napsal..kdo chce kam..zkrátka roupama neví co by.

gabreta ( 4. prosince 2016 11:49 )

Tatínek blbečka asi upad na hlavu, když řekne že "Jsou považovaní za teroristy, je to, že spolupracují se Stranou kurdských pracujících (PKK)"! To Turkům, podle jejich zákonů, stačí k obžalobě z terorismu!! Za Orálek tam může kecat co chce, protože Turky nezajímají zákony jiných zemí a dělají si v světový politice co chtějí!

Zobrazit celou diskusi