Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turci mohou Markétu a Mirka exemplárně potrestat, bojí se vojenský exvelitel

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. listopadu 2016
05:22

Osud Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří byli zadrženi v Turecku, je velmi nejasný, a pokud selžou diplomatické snahy o jejich deportaci zpět do vlasti, mohou je Turci exemplárně potrestat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl Lumír Němec, bývalý vojenský velitel, který se podílí na výcviku kurdských bojovníků. Dvojice je viněna ze spolupráce s teroristy, kterými mají být právě kurdské jednotky YPG.

Dokumenty, které Turci našli u Všelichové a Farkase – to je hlavní důkaz proti dvojici Čechů. Mají dokazovat jejich členství v kurdských milicích YPG, kterým měli Češi poskytovat zbraně. Za to budou souzeni. Jednotky YPG jsou Tureckem považovány za teroristické. Jejich kurdští bojovníci jsou přitom oficiálně podporováni Spojenci, kam by měla patřit i země prezidenta Erdogana.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. Na PKK mají v tomto ohledu stejný názor i Spojené státy a EU.

Češi se tak dostali mezi dva mlýnské kameny, vztahy EU s Tureckem jsou totiž v posledních měsících problematické a někteří europoslanci chtějí dokonce zcela stopnout jednání o jeho přistoupení do Unie.

„Obávám se toho, že tak jak Turci dneska vedou propagandu proti Kurdům, tak se z nich budou snažit udělat exemplární případ. V podstatě jakoby odstrašující příklad pro všechny lidi, kteří se snaží nějak Kurdům pomoct,“ popsal situaci Lumír Němec, který Kurdy bojující proti Islámskému státu pomáhá cvičit.

Češi zadržení v Turecku jsou obvinění z poskytování zbraní. Češi zadržení v Turecku jsou obvinění z poskytování zbraní. | Facebook, archiv, Janusz Konieczny

„Jestli se je nepodaří odtamtud dostat a oni budou souzeni a odsouzeni, tak to pro ně není růžové,“ dodal možný černý scénář.

Video  Lumír Němec: Jednotky YPG jsou posílány do těch nejtěžších bojů.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Turecká tisková agentura Anadolu v pondělí napsala, že z kontaktů obou zatčených na sociálních sítích se dá vyvodit, že v Evropě organizovali protitureckou propagandu. Vycestovali prý několikrát do Sýrie a do Iráku. Oba přitom svorně hlásali, že chtějí pomoci humanitárně.

Česká diplomacie se snaží o deportaci dvojice zpět do země. Vyjednávání jsou ale komplikovaná. „V Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zabraňují v kontaktu s nimi (zadrženými), takže se snažíme aspoň o kontakt s jejich tureckým právníkem, který jim byl přidělen,“ řekla k tomu minulý týden mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Markéta je nadšenkyně

Všelichová ani Farkas nebyli dalším zainteresovaným Čechům neznámí. Němec se podle svých slov znal spíše se čtyřiadvacetiletou Všelichovou. „Markétu znám, několikrát jsem s ní mluvil. Toho Mirka, mám dojem, že jsem se s ním jednou setkal, ale nejsem si jistý, nebylo to každopádně osobní,“ popsal vzájemné vztahy bývalý armádní velitel a člen jednotek rychlého nasazení.

Ona věděla, do čeho jde, nějakou dobu se tam pohybovala. Je, nechci říkat idealistka, ale velmi nadšená, že těm lidem tam chce pomoct. Věděla, že je tam všeho nedostatek, tak se snažila sehnat humanitární pomoc. Jakoukoliv. Protože vezměte si, že jen na Rojavě je milion uprchlíků a nedostávají žádnou humanitární pomoc. Snažila se zajišťovat cokoliv – jídlo, zdravotnický materiál. Tam je naprostý nedostatek úplně všeho,“ dodal Němec k aktivitám Všelichové.

Oproti tomu Miroslav Farkas odjel do Sýrie se záměrem postavit polní nemocnici, což byl podle bývalého vojáka reálný cíl. „Polní nemocnice jsou mobilní, záleží na velikosti, ale když budete mít několik vojenských kontejnerů, do kterých dáte ten materiál, tak to dokážete převézt,“ poznamenal.

Mezi jednotkami YPG se pohybují dobrovolníci z celého světa, někteří jako humanitární pracovníci, někteří bojují. Informace si tak mezi sebou mohou předávat. Češi i proto neodjeli do Sýrie zcela naivní. „Je to tragédie, otázka je, jestli skutečně je to tak, jak to Turci udávají, protože oni si byli velmi dobře vědomi toho nebezpečí, které jim z turecké strany hrozí,“ zpochybnil instruktor taktiky i boje oficiální verzi turecké strany. Zda ale Všelichová nebo Farkas skutečně zasáhli do bojů, případně jak, to neví. Sám byl v oblasti naposledy před rokem.

zednik ( 24. listopadu 2016 08:57 )

Že deklarovali humanitární pomoc je věc jedna . Lidé toho nakecají hodně. Pás hadrů tam možná dovezla. O nemocnici ani nezavadila. Libovalai si, jak je na stanovišti, které jsou 500m od sebe, kontroluje lidi a hlídá, zda nepojede okolo terorista, kterého by pak zastřelila.Libuje si, že se jí líbí život Kurdů, je jima okouzlena. Turecka Humanitární činnost a její výsledky za to dobu co tam jezdí si asi představuji jinak.

Zobrazit celou diskusi