Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kurdy podporují i USA. Zatknou jim Turci vojáky? diví se zadržení Čechů expert

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. listopadu 2016
05:30

Kolem případu dvojice Čechů zadržených na tureckých hranicích panuje řada nejasností. Například není známa verze ani jednoho z nich. Prostor zatím dostala jen „oficiální“ varianta. I proto pochybuje Lumír Němec, bezpečnostní expert, o tom, zda říká Turecko skutečně pravdu. Poukazuje navíc na dvojí metr, protože američtí vojáci také podporují kurdské bojovníky a cestou na základnu v Turecku je ještě nikdo nezatkl.

Turecko má v posledních měsících problémy s demokracií. I proto obavy kolem dvojice Čechů zadržených údajně na jeho území rychle narůstají. Kvůli obvinění z podpory terorismu, konkrétně dodávání zbraní Kurdům, navíc k Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi nemá přístup kromě jedné osoby nikdo. Tou je oficiálně přidělený turecký právník. Skrze něj se pak snaží vyjednávat čeští diplomaté. I proto je známa dosud jen jedna verze celého příběhu.

Bývalý armádní velitel Lumír Němec nastínil možnou druhou variantu, i když ji v tuto chvíli označil za konspirační teorii. „Je to tragédie, otázka je, jestli skutečně je to tak, jak to Turci udávají, protože oni si byli velmi dobře vědomi toho nebezpečí, které jim z turecké strany hrozí,“ řekl pro Blesk.cz o dvojici Čechů.

„Nechci se pouštět do konspirativních teorií, ale v podstatě veškerá velká města na Rojavě (oblasti, kde se dvojice Čechů pohybovala – pozn. red.), ať už se jedná o Sere Kanye, nebo Kámišlí, tak jsou vlastně hraniční města, kde je to do Turecka nějakých 300 metrů. Jestli skutečně byli zatčeni v Turecku, nebo je Turci nějakým způsobem sebrali na Rojavě a přetáhli na druhou stranu, je to čistě teorie, kdo ví,“ dodal tezi, kterou možná potvrdí, či vyvrátí až případné výpovědi Všelichové a Farkase.

Turecko má dvojí metr a my skáčeme, jak píská

Druhým problémem je samotná podstata věci – tedy obvinění z terorismu. Všelichová a Farkas pomáhali kurdským jednotkám YPG. Podle Turků jim měli dodávat zbraně. I kdyby se tak skutečně stalo, YPG jsou oficiálně podporovány spojenci. Měli by je proto tak brát i Turci, kteří jsou také členy Severoatlantické aliance. Jenže v tomto případě mají svoji hlavu.

„Jednotky YPG, které jsou součástí SDF, což je syrská demokratická armáda, tak jsou podporovány koaličními partnery. To znamená, že podporují nálety, Američané jim dodávají lehké zbraně, byť v malém množství. Je to organizace, která je oficiálně podporována silami NATO. Na druhou stranu Turek, který je také koaliční partner, tak o nich říká, že jsou teroristé. Jde o úhel pohledu,“ vysvětlil Němec a přidal další postřeh.

Video  Lumír Němec: Jednotky YPG jsou posílány do těch nejtěžších bojů.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Na Rojavě v současné době oficiálně operují americké, britské a francouzské jednotky, jednotky Special Forces, a neoficiálně jsou tam Němci. Jestli každý americký voják, který operuje na Rojavě, když přijede do Turecka na základnu, tak bude zatčen jako terorista... O tom silně pochybuji. Je to dvojí metr, který my jim akorát schvalujeme,“ podivil se bývalý člen Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Bojovníci YPG jsou podle Němce, který se zároveň podílí na jejich výcviku, využíváni na „špinavou práci“. „Teď zaútočili na město Rakká a v okamžiku, kdy osvobodíte Rakká, tak je dost možné, že zase někdo přijde a řekne jim ‚stáhněte se odtud pryč‘. Necháváme si od Turka diktovat, co máme a nemáme dělat. Jen tupě posloucháme,“ kritizoval nedůslednost, která se teď zadržené dvojici může vymstít.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale zároveň považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v zemi prezidenta Erdogana řazena mezi teroristické skupiny. Na PKK mají v tomto ohledu stejný názor i Spojené státy a EU.

Kurdové v Iráku nejsou jako Kurdové v Sýrii

Běžný život v oblasti Rojavy, regionu na severu a severovýchodě Sýrie, probíhá v rámci možností. Největší problémy mají ale právě bojovníci, a to kvůli nedostatku „úplně všeho“. 

„Běžný život tak nějak probíhá standardně vzhledem k dané oblasti, ale co se týká vybavení, tak je obrovský rozdíl, když přejedete hranice s Irákem. V Iráku jsou také Kurdové, to jsou pešmergové, a vidíte, jak jsou vybaveni balistickými vestami, balistickými helmami, zbraněmi, spojením a vším, co voják k té své činnosti potřebuje. Když přijedete na Rojavu, tak tam zjistíte, že těm lidem chybí naprosto všechno, o nějaké balistice si nemohou nechat ani zdát, zbraně mají většinou ukořistěné, takže různé typy, spojení tam není žádná hitparáda. Pak to dohánějí obrovským nadšením a odhodláním,“ popsal Němec.

Zatčení Čechů prý ale na místě nic neovlivní. Zahraničním vojákům zřejmě nebezpečí nehrozí a lidé s jídlem a zdravotnickým materiálem se na Rojavu stejně prakticky nedostanou. „Doteď se tam v podstatě žádná humanitární pomoc nedodává, protože to Turek neumožňuje. Dostat cokoliv na Rojavu je obrovským způsobem komplikované,“ poznamenal bezpečnostní expert.

Zobrazit celou diskusi