Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Nedej se zlomit.“ Otec Čecha zadrženého v Turecku popsal jeho elitní výcvik

Autor: kal, mat - 
19. listopadu 2016
18:10

Turecko zadrželo dva Čechy a viní Markétu Všelichovou (24) a Miroslava Farkase (30) z podpory terorismu. Podle úřadů podporovali zakázané kurdské milice YPG. V rozhovoru pro TV Barrandov v sobotu promluvil otec jednoho ze zadržených, Miroslav Farkas starší. Přiznal výcvik syna ve Francouzské cizinecké legii, jako teroristu ho ale vidět odmítá. Navíc mu vzkázal, ať se drží.

„Tomu, co se teď stalo, vůbec nevěřím. Že by měl být nějaký terorista nebo něco. Sice je pravda, byl ve francouzské legii, má za sebou tvrdý výcvik, úspěšně dokončen. Ale nevěřím tomu, že by tam šel se zbraní v ruce,“ zmínil pan Farkas v rozhovoru pro TV Barrandov.

„Měli vybudovat polní nemocnici, myslím, že v té Sýrii. Ale finance ještě nebyly, nebo jsou, ale nedostačující. Tak tam jeli dopředu zjišťovat, co a jak. Držím mu palce a ať dělá, co dělá. A že nevěřím tomu, že je nějaký terorista. Ať se nedá. Ať se nedá zlomit,“ dodal otec zadrženého Čecha.

Podle informací Blesku nesou situaci těžce zejména rodiče Markéty Všelichové. „Jsou z aktivit dcery doslova nešťastní,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Partneři v životě i v boji proti Islámskému státu vyrazili do Kurdistánu v polovině října. Markéta letěla do jordánského Ammánu, Mirek do Iráku. Společně se pak vypravili do syrské Rojavy. 13. listopadu při přechodu z Turecka do Iráku skončili v rukou policie na hraničním přechodu Chabur.

Turecká policie našla v batozích obou Čechů materiály s odkazem na YPG. A ta je na seznamu teroristických organizací. Prokurátor vůči oběma vznesl obvinění z podpory terorismu. „Situace je i s ohledem na výjimečný stav v Turecku velmi vážná,“ připustila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

noacojezase ( 19. listopadu 2016 20:32 )

Turci určitě nemonitorují náš tisk a televizi, tak mu pomůžeme odvysíláním jeho chlubení, jak byl odstřelovačem apd..

yourhero ( 19. listopadu 2016 19:20 )

tak to mne teda ji lito neni vubec..skonci v Istambulskem Bordelu, ta je furt lepsi,nez zit s tim jejim kretenem..tomu co nevidet natrhne banda kozomrdu v base ***, a tak je to velmi spravne!!!

pepisto ( 19. listopadu 2016 19:19 )

Táta vychoval dobrodruha,který nezodpovědně zatáhl dívku do maléru.Kecy o nemocnici a různé pomoci jsou sice hezké,ale dodržovat zákony se musí všude ve světě a né jak je u nás zvykem.

b007 ( 19. listopadu 2016 19:10 )

holka se nechala zblbnout nezodpovědným dobrodruhem. Je mi jí líto.

Zobrazit celou diskusi