Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Už zase se vám nechce do fitka? 8 triků, jak budete chtít cvičit každý den!

/
  • Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den! (Shutterstock.com)
    7. března 2017 ● 09:31

    Chtěla jste jít dneska cvičit, ale musíte zůstat déle v práci, nebo honem utíkat domů za rodinou, nebo se vám prostě zase nechce? Konec výmluv! Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!

  • 1.

    Do fitka maximálně 10 minut

    Že o nějakém fitness centru nadšeně mluví polovina města, ještě neznamená, že je to správné pro vás. Zásadní otázka totiž zní, jak ho máte daleko. „Obecné pravidlo říká, že fitko by nemělo být dál než deset minut od místa, kde bydlíte nebo pracujete. Pak je mnohem větší pravděpodobnost, že tam budete chodit pravidelně,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Cvičte ráno

    Pokud je to jenom trochu možné, zapište se na ranní hodiny a choďte cvičit, než půjdete do práce a vyrazíte vstříc novému dni. Nejrůznější psychologické výzkumy prokázaly, že jak postupně během dne přibývají povinností, naše vůle slábne, a vymlouvat se je mnohem jednodušší. Ranní cvičení je také nejlepší start do nového dne. I kdybyste dnes už nic jiného neudělali, pohyb jste zvládli!

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Připravte si oblečení

    Aby pro vás ranní vstávání a cesta do fitka byly o něco snazší, připravte si všechno potřebné už večer. Dejte si do tašky boty, oblečení, muziku, svačinu, prostě zabalte všechno tak, abyste ji ráno po probuzení jenom popadli a mohli vyrazit. Když budete hledat boty bůhvíkde, tričko v pračce, svačinu v lednici, ztratíte klidně i patnáct minut. Budete naštvaní a bude mnohem jednodušší říct si, že dneska už to nemá cenu.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Cvičení si zpříjemněte

    Máte fitko tak blízko, že po něm stihnete ještě jedno kolečko v sauně? Můžete si po tréninku naplánovat alespoň rychlé ranní kafe s kamarádkou? Nebo si první pracovní schůzku dát v kavárně fitka? „V obrovském shonu dnes často zapomínáme, že fitka nejsou jen o cvičení, ale také o relaxu a pohodě, ke kterým nabízejí spoustu možností. Zkuste popřemýšlet, jak využít aspoň některé z nich, jak spojit příjemné s užitečným, a na cvičení se okamžitě budete těšit o něco víc,“ radí Jana Havrdová.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Napište si cvičení do diáře

    Poznamenejte si termín cvičení úplně stejně, jako si píšete každou jinou pracovní schůzku nebo setkání, které mají pevný začátek a konec. „Je to drobný trik, který vám ale při každém pohledu do diáře jasně řekne, že daný čas je zablokovaný, už se během něj něco děje, a nemáte si tedy plánovat nic dalšího,“ prozrazuje Jana Havrdová tip, který sama používá.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: Contours

  • 6.

    Nebuďte v tom sama

    To znamená například najmout si trenéra. Nebo se domluvit s kamarádkou, u níž vám bude hloupé se dvakrát týdně vymlouvat, že nemůžete. Když totiž budete spoléhat jenom na to, že se sami donutíte cvičit, možná se i donutíte, ale často nejspíš před lekcí najdete tisíc důležitějších věcí na práci. „Pokud ale budete vědět, že vás ve tři odpoledne někde čeká trenér nebo kamarádka, nebudete je chtít zklamat, a rozvrh si zařídíte tak, abyste se do fitka dostali,“ upozorňuje prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: archiv

  • 7.

    Mějte plán na krize

    Spousta dobrých předsevzetí a plánů nepadá jenom s naší slabou vůlí, ale hlavně s krizemi. Problém je, že kvůli nim nevypadnete pouze na pár dnů nebo týdnů, ale často na celé měsíce. Jakmile taková krize přijde, neříkejte, že se ke cvičení vrátíte »někdy«, ale dejte si pevný termín. Řekněte si třeba: „Dobře, teď se budu dva týdny soustředit intenzivně jenom na práci, ale 20. března v 7.30 budu zpátky na hodině.“ Je to drobnost, ale když přestanete používat všechna z hlediska času neurčitá příslovce, návrat ke cvičení po krizi bude jednodušší.

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Kupte si hezké oblečení

    Cvičit se dá samozřejmě víceméně v čemkoliv, ale když si koupíte hezké funkční oblečení, bude se vám do něj chtít mnohem víc, než do starého trika a vytahaných tepláků. „Oblečení funguje jako skvělá motivace i odměna. Můžete si třeba říct, že až zvládnete běžet na páse čtyřicet minut nebo zvednete určitou zátěž, máte právo vybrat si zase nějaký nový kousek,“ uzavírá Jana Havrdová.

    Zdroj: Český svaz aerobiku a fitness Fisaf.cz

    Poradíme vám triky, jak zařídit, aby se vám chtělo cvičit skoro každý den!
    Autor: archiv

Dnešní horoskopy