Stačí si vystřihnout jídelníček, nakoupit ingredience a věnovat večer hodinu času přípravě. Nachystané jídlo si můžete vzít s sebou do práce a jíst asi každé tři hodiny.

„Výhodou je, že nehladovíte a máte stále při ruce zdravé dietní jídlo, o němž přesně víte, co v něm je, a že jeho výživové hodnoty jsou v pořádku. Pro začátek je to určitě snazší řešení, než bezradně vybírat vhodný oběd v restauraci,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Zároveň radí, že aby bylo shazování přebytečných kilogramů skutečně účinné, neměli byste zapomínat na pravidlený pohyb, každý by se měl hýbat alespoň 30 minut denně.

Pokud chcete hubnout, potřebujete se hýbat víc, a to ideálně obden alespoň 50 minut vkuse. Vybírejte si takový sport, u něhož se vám zrychlí tep a zadýcháte se, ale ne zase příliš. Hodinu po aktivitě pijte jenom vodu a následně si dejte jídlo v podobě zeleniny a bílkoviny, třeba libové maso, sýr, jogurt nebo rybu s troškou kvalitního rostlinného tuku.

I pití se počítá

Při dietě mějte na mysli, že do vašeho denního energetického příjmu se započítávají i nápoje. Pít byste měli proto hlavně vodu nebo neslazené čaje (bylinkové, ovocné, zelené), které mají nulovou energetickou hodnotu. Buďte opatrní u kupovaných ovocných džusů- obsahují příliš cukru. Zařazujte je pouze pro zpestření, vybírejte 100 % a řeďte je minimálně v poměru 1:1. Samozřejmostí by mělo být i vynechání alkoholu, který je plný skrytých kalorií. Víte, že když si dáte 2 panáky tvrdého alkoholu, dostanete do sebe tolik kalorií, jako je v jednom hamburgeru? Pokud neodoláte, dejte si vinný sřik. Ale jen výjimečně.

Na jídelníček se podívejte do naší fotogalerie!
Fotogalerie
2 fotografie