Jestli chcete v dietě pokračovat i nadále, měli byste se naučit vybírat správné potraviny. Myslete na to, že vyvážené jídlo se má skládat z bílkovin, sacharidů a tuků.

„Sacharidy si vybírejte hlavně ve formě zeleniny a ovoce, celozrnné rýže, těstovin a pečiva. Bílkoviny do jídelníčku zařazujte zejména v podobě libového masa a ryb, vajec a méně tučných mléčných výrobků, nejlépe zakysaných. U tuků buďte opatrní, protože jsou nejenergetičtější živinou, při dietě je musíme omezovat, ale ne úplně vylučovat,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Vyhněte se především zjevným tukům jako je sádlo, slanina nebo prorostlé maso, vale dejte i potravinám plným skrytých tuků – hlavně uzeninám, tučným mléčným výrobkům, sladkému pečivu, sušenkám. Převahu by měly tvořit tuky rostlinného původu, tedy rostlinné oleje a kvalitní margaríny a tuky přijaté z ryb, které prospívají zdraví.

Fotogalerie
2 fotografie