Šikana: až když trvá půl roku!

Šikana není každý křivý pohled kolegy, nepříjemný příkaz nadřízeného nebo zaslechnutá pomluva. Za šikanu se nepovažuje ani to, když zaměstnavatel vyžaduje práci a trvá na dodržování povinností zaměstnance. Šikana je neetické až agresivní chování, které se vyznačuje tím, že trvá déle než půl roku, opakuje se minimálně jednou týdně.

Hroutí se zdravotní sestřičky i učitelky

Pokud si myslíte, že šikana je »specialitou« soukromých firem, orientovaných jen na zisk, mýlíte se. Podle zkušeností neziskové organizace Mobbing Free Institut (MFI), která pomáhá obětem šikany, se takový problém objevuje nejčastěji ve státní správě, zdravotnictví a školství. A nejspíš není žádným překvapením, že oběťmi šikany se stávají především podřízení pracovníci.

Terorizuje neschopný šéf i kolegové

Teror na pracovišti přitom ale může být i neúmyslný. Například proto, že vedoucí pracovník nemá moc zkušeností a lidi řídit neumí. „Často se setkáváme s tím, že šéf vůbec netuší, že jeho chování je nepřijatelné a kolektiv to vnímá jako šikanu. Jakmile ho upozorníme, obvykle přestává,“vysvětluje Michaela Švejdová z MFI. Utrpení v práci ale nemusí pocházet jen od nadřízeného, stejně tak můžete být i terčem nevůle svých kolegů.  Celkem se s šikanou potýká 1,6 milionu obyvatel Česka, což je podle odborníků obrovské číslo.

 Brání vás zákon!

Máte pocit, že jste v bitvě se šikanou bezbranní? „Opřete se o svá práva,“ radí Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Práce.cz. „Zaměstnavatel je povinen zajišťovat rovné podmínky pro všechny zaměstnance, a to nejen v oblasti odměňování za práci, ale i co se přístupu v týmu či odborné přípravy týče,“ dodává.

 Video: Studio Blesk o šikaně na školách