Výdaje si rozplánujte raději předem

Nečekaný výdaj nepotěší, zvláště pokud na něj musíte složitě shánět peníze. Počítejte proto s tím, že občas podobná věc prostě přijde – a nespoléhejte se neustále na přízeň osudu. Porouchá se automobil, musíte s ním do servisu, případně vypoví službu stará lednička. Jistě, rychlá půjčka podobný problém také vyřeší, ale rozhodně není od věci počítat s tím, že se takové věci stávají a připravit se již dopředu.

Pozor na reklamní akce, nenechte se ovlivnit

Reklama někdy hraje v našich životech podstatnou roli. I když ji vnímáme třeba jen podvědomě, pomáhá nám při rozhodování, co koupit a co nikoliv. Zvláště slevové akce, které vypadají na první pohled naprosto skvěle, nás mohou přimět k dalším zbytečným výdajům. Že tu či onu věc vlastně nepotřebujeme, zjistíme až po čase. Výdaje proto rozdělujte na dvě různé položky. Ty z první skupiny jsou bezodkladné, ostatní pak se vší samozřejmostí počkají. Chce to ale maximální sebekázeň, což je pochopitelně třeba dlouhodobě trénovat.

Uspořit na energiích se dlouhodobě vyplatí

Pokud máte příliš vysoké výdaje za spotřebu energií, je s tím potřeba neprodleně něco dělat. Nedoplatek za energie totiž nemusí řešit zrovna půjčka ihned, raději zvažte pořízení úsporných žárovek nebo přechod k jinému dodavateli plynu. Možná to nepocítíte hned, ale z dlouhodobého hlediska se podobný krok vyplatí. A v peněžence zbyde navíc nějaká hotovost, kterou byste jinak investovali právě do zbytečného svícení nebo drahého topení. Každá koruna úspory má svůj smysl!

Srovnávejte jednotlivé nabídky na trhu

Pokud jde o letní dovolenou nebo úvěr, který si potřebujete sjednat, srovnávejte nabídky a mějte dobrý přehled, co vlastně pořizujete. Půjčka do výplaty by měla být řešením jen tehdy, když opravdu není jiné volby. Samozřejmě, i taková situace ale může nastat, potom se pomocná ruka nebankovního sektoru více než hodí. V tom případě ale nezapomeňte porovnávat nabídky, protože uspořit na úrocích můžete i několik stokorun – a ty jen tak na ulici nenajdete…

Každý měsíc rozšiřujte finanční rezervu

Jsou měsíce, kdy vyjdete jen tak tak, jindy zase zbyde v peněžence malá hotovost navíc. Proč si potom v příznivější době trochu nenaspořit do zásoby? Počítá se doslova každá desetikoruna, meziročně můžete mít pár tisíc, po kterých sáhnete v případě nejnutnější potřeby, takzvanou „železnou rezervu“. A co stačí k tomu, abyste ušetřili alespoň něco málo každý měsíc?

  • Svačinu nebo oběd do práce si připravte doma, případně využijte podnikovou jídelnu.
  • Sviťte jen v místnostech, kde zrovna někdo je. Opuštěný obývák se světlem je plýtvání. 
  • Spotřeba vody se může už brzy snížit, používejte perlátor, v koupelně se více sprchujte.

Samozřejmě, najít by se dalo ještě více doporučení, díky kterým uspoříte každý měsíc pár korun, ale v dlouhodobém horizontu podobné kroky pocítí vaše peněženka opravdu citelně. Proč si potom dělat starosti?

Sepište si všechny pravidelné výdaje a poplatky

Jeden papír, kde bude vlastně všechno. Platíte nájem? Zálohy za elektřinu a plyn? Mobilní paušál? Všechny tyto položky si dejte k sobě, sečtěte a porovnejte s výší příjmů. Rozdělte si část peněz na nákup potravin, zhruba desetinu pravidelného příjmu pak doporučují odborníci odkládat každý měsíc stranou. Pak se opravdu nemůže tak snadno stát, že nevyjdete s penězi…