Německo: Zugspitze Garmisch-Partenkirchen

Ocenění: World Ski Awards 2014

Nejlepší německé lyžařské středisko leží v Bavorských Alpách.
Autor: zugspitze.at
Nejlepší německé lyžařské středisko leží v Bavorských Alpách. Ve výšce 2000 až 2720 m. n.m. Najdete zde 20 kilometrů sjezdových tratí všech obtížností. Obrovskou výhodou střediska je, že se k němu dostanete pohodlně po bezplatné německé dálnici a také to, že Garmisch-Partenkirchen je 30tisícové město, takže v něm najdete i muzea, divadla a řadu sportovních center. Se skipasem se z města přímo na svah dostanete zdarma vláčkem a lanovkou.

Cena skipasu: 69 eur (1920 Kč) za dva dny

Vzdálenost z Prahy: 470 km

Rakousko: Kitzbühel

Ocenění: World Ski Awards 2014

V destinaci vás čeká 53 lanovek a vleků a 60 sjezdovek všech obtížností.
Autor: medialounge
Vítěz řady prestižních lyžařských anket o nejlepší lyžařské středisko. V destinaci vás čeká 53 lanovek a vleků a 60 sjezdovek všech obtížností. Mekkou sjezdařů je místní sjezdovka Streif z vrcholu Hahnekamm, která je jednou z nejlegendárnějších sjezdovek světa. Je otevřená i veřejnosti, takže můžete svůj výkon porovnat s profesionálními závodníky. Ale pozor! Nejprudší část má sklon 85%, a rozjet se zde můžete až na 145 km/h, takže to není pro každého.

Cena skipasu: 49 eur (1357 Kč) za den

Vzdálenost z Prahy: 495 km

Švýcarsko: Laax

Ocenění: World Ski Awards 2014

Laax s 235 kilometry sjezdovek bylo loni vyhlášeno za nejlepší švýcarské lyžařské středisko.
Autor: Weisse Arena Gruppe
Laax s 235 kilometry sjezdovek bylo loni vyhlášeno za nejlepší švýcarské lyžařské středisko. Ledovec na vrcholu Bundner Vorab (3028 m) zaručuje dostatek sněhu za všech okolností. Místní specialitou pro nadšené lyžaře je 40 km neupravených, ale značených sjezdovek, na které se dostanete pohodlně vlekem.

Cena skipasu: 50 eur (1400 Kč) za den

Vzdálenost z Prahy: 670 km

Slovensko: Jasná (Chopok)

Ocenění: World Snow Awards 2014

Podle poroty World snow Awards je slovenská Jasná nejlepší mezi novými a nadějnými evropskými středisky.
Autor: tmr.sk
Podle poroty World snow Awards je slovenská Jasná nejlepší mezi novými a nadějnými evropskými středisky. Především díky 45 kilometrům sjezdovek, 30 vlekům, masivním investicím do zázemí a novým kabinkovým lanovkám. Jen loni se zde počet návštěvníků zdvojnásobil a Jasná je považována za nejlepší středoevropské lyžování mimo Alpy.

Cena skipasu: 35 eur (980 Kč) za den

Vzdálenost z Prahy: 514 km

Tip Blesku: Itálie: Livigno

Ocenění: Italian Freeride Awards 2014

Díky perfektnímu sněhu je kultovním místem pro vyznavače jízdy mimo sjezdovky (freeride).
Autor: NEV-DAMA
Středisko, do kterého se dostanete prakticky jen tunelem na italsko-švýcarské hranici, je díky perfektnímu sněhu kultovním místem pro vyznavače jízdy mimo sjezdovky (freeride). Lyžovat zde můžete na 78 sjezdovkách všech obtížností, na které vás vyveze jedna z 31 lanovek a vleků, nebo se necháte vysadit z vrtulníku. Kromě lyžování v bezvadném prašanu nabízí i evropský unikát - celé městečko neplatí žádné daně! A to je v případě alkoholu, nebo benzinu obrovská výhra. Kupříkladu litrovou lahev skotské whisky tu seženete pod 200 korun a litr benzinu stojí pod 1 euro. Vyplatí se i elektronika, oblečení, nebo sportovní potřeby. K pobytu na konci března navíc dostanete k ubytování skipas zdarma.

Cena skipasu: 39,5 eur (1100 Kč) za den

Vzdálenost z Prahy: 726 km