Jen si to představte – dole v údolí se pasou na louce krávy, turisté se sluní na terasách a místní se procházejí v lehkých bundičkách. Jen co ale vyjedete kabinovou lanovkou Gletcherbus do stanice Ferneuhaus, ocitnete se v říši věčného ledu: lyžařské svahy s pevným podkladem jsou pečlivě vypreparované a může se stát, že vás zde zastihne i ostrá sněhová vánice. Když ale sjedete dolů, jste zpět v jarním království. Takové je jarní lyžování na rakouském ledovci Hintertuxu, který se tyčí nad stejnojmennou vesnicí na konci údolí Zillertal v Tyrolsku ve výšce od 1 500 do 3 250 metrů nad mořem.

Celoroční radovánky na sněhu

Na Hintertuxském ledovci si milovníci lyžování a horského slunce mohou prodloužit sezónu až do léta a prohánět se na 12 kilometrech perfektně upravených sjezdových tratí. Lyžuje se od horní stanice lanovky na Gefrone Wand (3 250 m) až k restauraci Tuxer Fernehaus (2 660 m), kde sněhová pokrývka končí. Také snowboardisté o nic nepřijdou, neboť je tu jediný celoročně otevřený snowpark v Evropě zvaný Betterpark Hintertux.

V zimních měsících nabízí Hintertux lyžování na 56 kilometrech sjezdových tratí všech stupňů obtížnosti včetně terénů s hlubokým sněhem a sjezdovek s boulemi. Navíc od prosince do dubna můžete kombinovat lyžování na ledovci s ohromnou sítí sjezdovek v údolí Zillertal. S pouhým jediným skipasem tak máte k dispozici až 245 kilometrů sjezdovek, 77 nejmodernějších vleků a celkovou plochu sjezdovek 800 hektarů.

Skibusy zdarma pendlují celým Zillertalem a zdarma se lze svést také stařičkou parní lokomotivou z roku 1889 po úzkokolejce spojující Zillertal s údolím řeky Inn. Nová kabinová lanovka Gletcherbus, která je nejvýše položenou lanovkou zavěšenou na dvou lanech na světě, přepraví až 3 000 osob za hodinu a ze stanice Tuxer Fernerhaus vás na vrchol majestátní hory Gefrorene Wand přepraví za pouhých pět minut. Odtud se vám naskytnou nádherné panoramatické výhledy do všech stran na velikány Alp, od Zugspitze až po Dolomity.

Ledovec Hintertux je v současnosti nejoblíbenějším ledovcovým areálem u českých lyžařů díky mnichovské dálnici, která zrychlila přístup k tomuto rezortu. Středisko se ovšem těší širšímu mezinárodnímu renomé a ne náhodou byl Hintertux vyhlášen nejlepší lyžařskou oblastí na světě.

Hintertux jen pro zdatné

Díky svému terénu je ledovcové středisko Hintertux orientováno spíše na zdatnější lyžaře. V areálu převažují červené sjezdovky s prudším sklonem a Hintertux je právem považován za nejstrmější resort v celém Rakousku. Svahy jsou však relativně dlouhé a široké jak dálnice. Ne náhodou se tady připravují na závodní sezónu lyžařské a snowboardové týmy z různých zemí světa, čímž ale ubírají prostor běžným lyžařům. Ti však mohou nalézt útočiště na protější stráni hory Olperer nebo se přesunout na carvingové tratě Kaserer. Svahy zde sice nedosahují takového sportovního sklonu jako ty slalomové na ledovci, ale zato jsou mnohem širší a pohodlnější a navíc tu není tak rušno.

Ledovcový areál nabízí i freeridová zákoutí a pro snowboardisty je tu k mání nejvyšší evropská half pipe. Ani vyznavači zimních procházek se nebudou nudit, okolí je prošpikováno 250 kilometry pěších túr. Tím ale výčet aktivit zdaleka nekončí. Dovolenou si můžete zpestřit návštěvou jedinečné ohňové ski show, kde se vám bude při pohledu na odvážnou jízdu a skoky zástupců místních lyžařských škol tajit dech. Za prohlídku také stojí jediný přírodní ledovcový palác na světě Natur Eist Palast, ležící jen asi čtyři minuty od horní stanice Getcherbusu. Uprostřed ledovcové trhliny vás čeká fascinující procházka s průvodcem kolem magických ledových stalaktitů, jiskřivých krystalů z ledu, zmrzlých vodopádů a dokonce i jednoho ledovcového jezírka. Nedaleko odtud se nalézá i známá jeskyně Spannagelhohle, nejvýše položená zpřístupněná jeskyně v Evropě. Pro svou délku (12,5 km) je považována za největší skalní jeskyni centrálních Alp. V její blízkosti stojí stejnojmenná, v rustikálním stylu zařízená horská bouda se sluneční terasou, restaurací a barem, kde se můžete zahřát u otevřeného ohniště a ochutnat regionální lahůdky.

Až vás omrzí pobyt venku na zasněžených svazích, zajeďte si třeba do 17 kilometrů vzdáleného městečka Mayerhofenu, který nejvíc pulsuje bujarým apres-ski životem v celém Zillertalském údolí. Najdete tu několik vyhlášených diskoték a barů a rovněž nejvýše položené termální lázně v Evropě, aquapark se spoustou tobogánů, kluziště, kasino i fitness centrum.

Ceny skipasů

Zillertal Super Skipas (platí pro všechny oblasti v Zillertalu)

ceny v eurech

  Dospělí Děti
2 dny 92 41
3 dny 129 58
4 dny 161 73
5 dnů 193 87


Aktuální sněhové podmínky
výška sněhu: 245/40 cm
kvalita sněhu: velmi dobrá

Doporučená trasa:
Praha – Plzeň – Rozvadov –  Mnichov - Kufstein – Mayrhofen – Hintertux)
Vzdálenost od Prahy: 560 km (cca 7 hodin)

Mohlo by vás zajímat:
Nejvyšší bod střediska: 3 250 m n. m.
Nejnižší bod střediska: 1 500 m n. m.
Počet vleků: 21
Počet kotvových vleků: 10
Počet sedačkových lanovek: 6
Počet kabinkových lanovek: 5
Celkový počet sjezdovek: 59 km v zimě, 18 km v létě
Nejdelší sjezdovka: Hintertux sjezd do údolí (12 km, převýšení 1 750 m)
Nejtěžší sjezdovka: Hintertux Piste 11b (1,5 km, převýšení 300 m)

Další informace o středisku
http://www.hintertux.at/