Pivovarem, který byl založen roku 1840, nás provedl Drago Ambroš (40). „Šéfuju marketingu, ale když je potřeba, tak dělám třeba uklízečku, řidiče nebo pracovníka na lince,“ říká s úsměvem dobrou češtinou. K tomu dodává: „Můj pradědeček Hlaváček se narodil v Sedlčanech.“
V Daruvaru vaří pivo klasickým způsobem, žádná chemie, z poctivých surovin. „Chmel používáme ten nejlepší, žatecký,“ říká Drago. Ležák, polotmavý jantarový ležák i desítka Staročeško chutnají znamenitě. Přesto mají daruvarští pivovarníci problém prosadit se na trhu v celostátním měřítku. Ten totiž ovládají nadnárodní skupiny.
V Chorvatsku tak narazíte na Staročeško jen ve větších městech, zřídka v pobřežních letoviscích. „Pokud chcete pomoci svým krajanům, ptejte se, až přijedete do Chorvatska, zda čepují Staročeško,“ vyzývá Drago čtenáře Blesku.