Firma Proview totiž tvrdila, že za neúspěch jejích zařízení, která se ani pořádně na čínském trhu nerozšířila, stojí právě tablety od Applu. Ty se ale začaly prodávat až v roce 2010, zatímco počítače Internet Personal Access Device se prodávaly o celých 10 let dříve!

IPAD od Proview, počítač s příslušenstvím, který vypadá jako kopie iMac
Autor: Proview

1,2 miliardy za ukončení tahanic

Americký Apple se tak s čínskou společností Proview dohodl, že jí za ukončení sporu ohledně vlastnictví značky zaplatí 60 milionu dolarů, tedy 1,2 miliardy korun. Firma Proview předpokládala, že jí spor přinese větší částku. Byla však tlačena k uzavření dohody, protože potřebovala splatit své dluhy. Podle jednoho z právníků firma doufala, že získá až 400 milionů dolarů.

iPady konečně (zase) v Číně

Právní spor narušil prodej tabletů iPad a zpozdil uvedení nového modelu na čínský trh. „Urovnání je pro Apple skvělou zprávou,“ uvedl jeden z analytiků výzkumné společnosti IDC. „Částka za urovnání není pro Proview špatná, protože to byl Apple, ne Proview, kdo dal této značce hodnotu,“ dodal Čchen Ťi-chung z právnické firmy Zhong Lun. Přístroje iPad dominují čínskému trhu s tablety s podílem více než 70%. Podle IDC již Apple v Číně prodal přes šest milionů tabletů iPad.