Obsah seriálu Prehistorická planeta

Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety. Cestujte s námi 66 milionů let do minulosti, kdy pevninu, moře a nebe křižovali majestátní dinosauři a další úžasní živočichové.

Obsazení seriálu Prehistorická planeta

Účinkující Postavy
David Attenborough vypravěč

David Attenborough

Britský televizní moderátor, přírodovědec a ochránce přírody, narozený 8. května 1926 v londýnském Isleworthu, známý svou průkopnickou prací v oblasti dokumentárních filmů o divoké přírodě. Attenborough se již od mládí zajímal o přírodu, sbíral zkameněliny a studoval divoká zvířata na svém dvorku. Své vášni pro biologii se věnoval i nadále a vystudoval přírodní vědy na Clare College v Cambridgi. Jeho kariéra ve vysílání začala na počátku 50. let, kdy nastoupil do BBC jako rozhlasový producent. V roce 1952 přešel do televize, kde pracoval na různých vzdělávacích pořadech, než se v 60. letech 20. století stal dispečerem BBC Two. V této době Attenborough významně přispěl do oblasti přírodovědných pořadů, když produkoval a uváděl přelomové seriály, jako je Živá planeta (1984), Modrá planeta (2001) a Planeta Země (2006).

Britský přírodovědec, popularizátor, režisér, scenárista a dokumentarista, Sir David Frederick Attenborough (*1926), je spojen s popularizací přírodních krás celého světa již přes 60 let nejen svým obličejem a hlasem. Jeho nejvýznamnějším počinem je zřejmě devět sérií pořadu o rozmanitosti života na Zemi, které vytvořil ve spolupráci s BBC.
Autor: BBC/Mark Harrison

Attenboroughův osobitý hlas spolu s jeho hlubokými znalostmi a vášní pro svět přírody zaujaly diváky po celém světě a vynesly mu široké uznání a řadu ocenění, včetně několika cen BAFTA a Emmy. Jeho dokumentární filmy nejen baví, ale také vzdělávají a osvětlují zázraky planety a naléhavou potřebu její ochrany. Kromě své práce ve vysílání je Attenborough také zapáleným zastáncem ochrany životního prostředí. Hovoří o dopadech klimatických změn a ničení životního prostředí na divokou přírodu a neúnavně se snaží zvyšovat povědomí o otázkách ochrany přírody prostřednictvím svých dokumentárních filmů a veřejných vystoupení. Jeho vliv přesahuje roli televizního hlasatele; je také uznávaným autorem, který napsal několik knih o historii přírody a ochraně přírody. Jeho přínos v oblasti filmové tvorby a ochrany přírody mu vynesl řadu poct a ocenění, včetně rytířského titulu od královny Alžběty II. v roce 1985. David Attenborough stále inspiruje diváky po celém světě svou vášní pro svět přírody a neochvějným odhodláním chránit jej pro budoucí generace. Jeho odkaz průkopníka filmové tvorby o divoké přírodě a bojovníka za ochranu přírody nepochybně přetrvá ještě dlouhá léta.

Prehistorická planeta: Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety.
Autor: Apple TV+, Canal+

Prehistorická planeta – Podrobné informace

Podle paleontologa a konzultanta Steva Brusatteho byl seriál ve vývoji již deset let před vydáním traileru. Dne 8. května 2019 poprvé informoval server Deadline o tom, že si společnost Apple objednala nový dokumentární seriál studia BBC s názvem Prehistoric Planet, který bude realizovat Jon Favreau. Původní hudbu složili Kara Talve, Anže Rozman a Hans Zimmer. Seriál využívá aktuální paleontologické výzkumy, aby vědecky důkladně zobrazil zvířata z období křídy; v seriálu se objevují například opeření dinosauři, jako je mladý tyranosaurus rex.

Paleozoolog Darren Naish byl hlavním konzultantem pro zobrazení prehistorického života v seriálu. Koncepční výtvarné návrhy a design tvorů vytvořila společnost Jellyfish Pictures, zatímco počítačem generované snímky vyvinula společnost MPC a jejich záměrem bylo, aby byly fotorealistické, stejně jako v případě jejich předchozích snímků Kniha džunglí (2016) a Lví král (2019). Po vydání bylo odhaleno, že konzultanty seriálu kromě Darrena Naishe byli Steve Brusatte, Alexander Farnsworth, Kiersten Formoso, Michael Habib, Scott Hartman, John R. Hutchinson, Luke Muscutt, Peter Skelton, Robert Spicer, Paul Valdes a Mark Witton. Bylo také oznámeno, že na vývoji a designu tvorů se podílel David Krentz, režisér filmu Dinosauří revoluce a designér postav v Disneyho filmu Dinosaurus. V březnu 2023 společnost Apple potvrdila prodloužení seriálu o druhou sérii, která se začala vysílat 22. května 2023.

Prehistorická planeta: Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety.
Autor: Apple TV+, Canal+

Apple TV+ a Canal+ zvou diváky na cestu za novými objevy dinosaurů a dávnými biotopy ve druhé sezóně oceňovaného přírodopisného seriálu Prehistorická planeta, seriálu od výkonných producentů Jona Favreaua a Mikea Guntona a přírodopisného oddělení BBC Studios (Planet Earth), s vypravěčem Sirem Davidem Attenboroughem a s originální hudbou Hanse Zimmera, Anžeho Rozmana a Kary Talve z Bleeding Fingers Music. Tato sezóna s novými epizodami přenese diváky miliony let do minulosti, aby objevili náš svět - a dinosaury, kteří se po něm pohybovali – to vše v mimořádných detailech.

V obou sezónách prozkoumáme deset stanovišť a diváci se mohou těšit na to, že se přenesou do aktivních sopek v Indii, bažinatých oblastí Madagaskaru, hlubokých oceánů poblíž Severní Ameriky a mnoho dalšího. V průběhu sezón vás seriál a jeho tvůrci zavedou do dinosauřích biotopů zblízka, abyste zažili nebezpečí, dobrodružství a dokonce i kamarádství mezi druhy, jaké jsme dosud neviděli.

Jak ukazují upoutávky, Prehistorická planeta přináší vzrušující vědecké objevy, které odhalují chování dinosaurů a představují dosud neviděné vrcholové predátory. Nové studie ukazují, že obří býložraví dinosauři, jako například Tarchia, byli hroziví bojovníci – svou obrněnou kůží se bránili proti predátorům i mezi sebou o právo na páření. Zatímco T-rex byl známý jako nejmocnější predátor na souši, méně známý soupeř o titul nejsmrtonosnějšího prehistorického dravce planety vládl mořím. Obří mosasaurus byl 55metrový vodní ještěr, který dokázal ve vodě zrychlovat neuvěřitelnou rychlostí a podnikat útoky, kterých se jeho kořist nikdy nedočkala. Isisaurus je jedním z mnoha dinosaurů, kteří ve druhé sezóně debutují na plátně.

Prehistorická planeta: Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety.
Autor: Apple TV+, Canal+

Fosilní záznamy ukazují, že mohli hnízdit v obrovských oblastech pokrytých lávou a záměrně klást svá vejce tam, kde sopečné teplo zahřívalo půdu. Dravci se vyskytovali i ve vzduchu; Quetzalcoatlus byl létající plaz velikosti žirafy a největší zvíře, které kdy létalo. Tito neuvěřitelní pterosauři dokázali útočit a létat s kořistí o hmotnosti až 100 kg, vyzbrojeni šestimetrovým, rychle bodajícím zobákem. Druhá sezóna "Prehistorické planety" představí mnoho vědecky nových a v posledních letech pojmenovaných druhů dinosaurů z křídového světa a zároveň naznačí i další živočichy, kteří žili po boku dinosaurů, včetně raných příslušníků většiny dnes žijících skupin živočichů, jako jsou savci a plazi.

Spolu s novou druhou sérií seriálu měl na Apple TV+ premiéru nový doprovodný podcast s názvem Prehistorická planeta: Oficiální podcast. Připojte se k výkonnému producentovi Mikeu Guntonovi, který se každý týden ponoří do umění a vědy, jež přivedly tento přelomový seriál v originále od společnosti Apple k životu. První epizoda podcastu, která vyjde v pondělí 8. května, bude obsahovat exkluzivní podrobný rozhovor s výkonným producentem Jonem Favreauem. Prehistorická planeta kombinuje oceňované filmy o divoké přírodě, nejnovější poznatky paleontologie a nejmodernější technologie, aby odhalila velkolepá prostředí a obyvatele dávné Země a poskytla tak jedinečný zážitek. Seriál produkuje světoznámý tým přírodovědného oddělení studia BBC s podporou fotorealistických vizuálních efektů společnosti MPC, které byly použity na konceptuální kresby vytvořené společností Jellyfish Pictures.

Dinosauři již po staletí uchvacují představivost lidí na celém světě a svými kolosálními rozměry, divokým vzhledem a záhadným vyhynutím okouzlují malé i velké. Přestože dinosauři zmizeli ze Země před miliony let, v moderní kultuře si stále udržují neutuchající popularitu. Dinosauři zůstávají pevně zakořeněni v kolektivním povědomí lidstva, od filmových trháků po muzejní expozice, knihy a hračky. Tento článek se zabývá důvody nadčasového půvabu dinosaurů a zkoumá, jak stále fascinují a inspirují nové generace.

Prehistorická planeta: Podívejte se na zázraky našeho světa jako nikdy dřív prostřednictvím tohoto působivého dokumentárního seriálu od Jona Favreaua a producentů Zázračné planety.
Autor: Apple TV+, Canal+

Fascinace dinosaury může být způsobena celou řadou faktorů, od jejich úctu vzbuzující velikosti a divokého vzhledu až po záhady spojené s jejich vyhynutím a tajemstvím jejich prehistorického světa. Dinosauři patřili k největším zvířatům, která se kdy pohybovala po Zemi, a to od mohutných sauropodů, jako byl brachiosaurus, až po obávané predátory, jako byl tyranosaurus rex. Jejich velikost a měřítko vzbuzují pocit úžasu a obdivu, což přitahuje představivost lidí všech věkových kategorií.

Dinosauři byli neuvěřitelně rozmanitou skupinou živočichů, kteří zaujímali různé ekologické skuliny a vyvíjeli se do široké škály tvarů, velikostí a forem. Od obrněného ankylosaura až po rychlého a mrštného velociraptora - rozmanitost dinosaurů nabízí nekonečnou fascinaci pro nadšence i vědce. Vymření dinosaurů, které se často připisuje dopadu asteroidu před 66 miliony let, zůstává jednou z největších záhad v historii Země. Náhlé vymizení těchto velkolepých tvorů vyvolalo mezi vědci řadu teorií a diskusí, což ještě více umocnilo fascinující a přitažlivou povědomost o dinosaurech. Paleontologie, která se zaměřuje na studium prehistorického života, stále přináší vzrušující objevy o pravěkých dinosaurech a jejich světě. Od zkamenělých kostí a stop až po pokročilé techniky, jako je počítačová tomografie a molekulární analýza, vědci neustále odhalují nové poznatky o životě jednotlivých dinosaurů, což podněcuje zájem a zvědavost veřejnosti.

Dinosauři pronikli do populární kultury v různých formách, od knih a filmů po televizní pořady, videohry a hračky. Ikonické filmy jako Jurský park a jeho pokračování sehrály významnou roli v popularizaci dinosaurů a jejich oživení na velkém plátně. Tyto filmy s převratnými speciálními efekty a napínavým příběhem představily tyto živočichy novým generacím fanoušků a upevnily jejich status kulturní ikony. K trvalé fascinaci dinosaury přispěly také televizní pořady jako například Vlak s dinosaury nebo Putování s dinosaury, které je zábavnou a naučnou formou představují divákům všech věkových kategorií. Kromě toho jsou mezi dětmi a sběrateli stále oblíbené videohry, hračky a zboží s dinosauří tématikou, což zajišťuje, že jsou i nadále významnou součástí zábavního průmyslu.

Kromě zábavy slouží dinosauři také jako účinný vzdělávací nástroj, který pomáhá dětem i dospělým učit se o vědě, evoluci a historii života na Zemi. Muzea a vzdělávací instituce po celém světě nabízejí dinosauří exponáty a programy, které návštěvníkům umožňují poznat tyto fascinující tvory z první ruky. Prostřednictvím zkamenělin, interaktivních expozic a vzdělávacích materiálů mohou lidé hlouběji porozumět světu přírody a procesům, které ho utvářely. Přetrvávající popularitu tohoto druhu zvířat lze přičíst kombinaci několika faktorů, mezi něž patří jejich velikost a měřítko, rozmanitost, záhady vyhynutí, přítomnost v populární kultuře a vzdělávací hodnota. Dinosauři, od obdivuhodných muzejních exponátů až po napínavé filmové trháky, stále přitahují představivost lidí na celém světě a vzbuzují úžas a zvědavost napříč generacemi. Dokud bude možné objevovat zkameněliny a vyprávět příběhy, zůstanou dinosauři nedílnou součástí naší kulturní krajiny a budou fascinovat a inspirovat i v dalších letech.

Viděli jste seriál Prehistorická planeta? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Takové dobrodružství nabízí jen Prehistorická planeta Apple TV+, Canal+, idh