22. února jste oslavil kulaté padesáté narozeniny. Je pro vás tento věk nějakým výrazným zlomem? Vnímáte ho tak?

Ne, ani ne. Jediné, co se změnilo, je to, že teď píšu své nové písně odkazující na to, kde se zrovna ve svém životě nacházím. Takže teď už nepíšu o single muži, který chodí do barů a opíjí se... Snažím se psát o trochu dospělejších věcech.

Byl jste zpočátku své kariéry brán za „zpěváka slaďáků pro ženy“, a v mnohých rozhovorech jste pak zmiňoval, že jste se snažil z této škatulky vymanit. Myslíte, že se vám to povedlo?

Zpívám o válce, závislosti, osamělosti, lásce, životě a smrti… zkrátka o lidských zážitcích a lidských pocitech. V některých svých písních například píšu o svých nadějích a obavách jako rodič. Například píseň Glow se týká právě tohoto tématu. Určitě ji zahraju i v Praze, až tam 4. března budu.

Spousta umělců začne být ze svých největších hitů tak trochu... otrávená. Platí to i u vás a vašich písní You're Beautiful a Goodbye My Lover?

Nejsem si jistý, zda to tak opravdu je, možná je jen nudí. Já osobně jsem opravdu šťastný, že mám práci, kterou miluji. Se svou kapelou hraji písně úžasnému publiku po celém světě. Z jednadvaceti písní, které hraji každý večer, je jednou z nich You’re Beautiful a další právě Goodbye My Lover. Nehraju je o moc víc než Bonfire Heart nebo 1973. A reakce publika? Ty jsou na všechny tyhle písně prostě skvělé. Je zábavné je stále hrát.

Jsou vaše fanynky hodně urputné? Stalo se vám někdy něco, co bylo, jak se říká, přes čáru?

Mám štěstí, že vůbec nějaké fanynky mám - takže klidně mohou být tak urputné, jak chtějí!

Video
Video se připravuje ...

James Blunt láká na svůj koncert! Archiv

James Blunt je velká hvězda se spoustou fanoušků. Ale čí fanoušek je James Blunt? Existuje někdo, s kým byste se chtěl někdy v životě setkat?

S Davidem Attenboroughem (významný britský přírodovědec, pozn. red.), ten mi vždycky připadal jako velice moudrý muž. Také bych toužil po setkání s Barrackem Obamou. Ale pokud máte na mysli hudební svět, tak hudba The Weeknd je úžasná.

V minulosti jste chodil s českou modelkou Petrou Němcovou. Navštěvoval jste s ní Českou republiku často? 

Měl jsem to velké štěstí, že jsem za tu dobu Česko navštívil hned několikrát, a jsem moc rád, že jsem měl u sebe vždycky někoho, kdo mi to tu všechno ukázal. Česko je krásná země a miloval jsem chvíle, které jsem zde trávil. Jsem nadšený, že se sem vrátím alespoň na koncert.

Naučil jste se za tu dobu nějaká česká slovíčka?

Ano. A dokonce plánuji, že na publikum vyzkouším svou omezenou znalost češtiny, až budu na pódiu!

Fotogalerie
35 fotografií