Obsah seriálu Únos letadla

Když je během sedmihodinového letu KA29 z Dubaje do Londýna uneseno letadlo, úspěšný korporátní vyjednavač Sam Nelson (Idris Elba) se pokouší pomocí svých profesionálních dovedností zachránit všechny na palubě. Stane se jeho vysoce riskantní strategie jeho zkázou?

Obsazení seriálu Únos letadla

Herci Postavy
Idris Elba Sam Nelson, obchodní vyjednavač
Neil Maskell Stuart Atterton / Gerald Taylor, vůdce únosců
Christine Adams Marsha Smith-Nelson, Samova exmanželka
Eve Myles Alice Sinclair, letová dispečerka na londýnském letišti Heathrow
Archie Panjabi vrchní inspektorka Zahra Gahfoor
Max Beesley inspektor Daniel O'Farrel, současný přítel Marshy
Ben Miles kapitán Robin Allen
Hattie Morahan Louise Aitchison, britská ministryně zahraničí
Neil Stuke Neil Walsh, britský ministr vnitra
Kaisa Hammarlund Anna Kovacs, první důstojnice letu
Zora Bishop Deevia Khan, hlavní letuška
Jeremy Ang Jones Arthur, stevard
Kate Phillips Collette Fisher, letuška
Jasper Britton Terry Reid / Marcus Sutton, jeden z únosců
Jack McMullen Lewis Atterton / Ryan Cunningham, jeden z únosců
Aimée Kelly Jamie Constantinou / Bella Cunningham, jeden z únosců
Mohamed Elsandel Jaden / Alexander Kier, jeden z únosců
Simon McBurney Edgar Janssen, zločinec

Idris Elba - Sam Nelson

Celým jménem Idrissa Akuna Elba, je britský herec. Narodil se 6. září 1972 v Londýně v Anglii rodičům imigrantům ze Sierry Leone a Ghany. Idris Elba získal široké uznání díky roli Stringera Bella v kritikou oceňovaném televizním seriálu "The Wire", který se vysílal v letech 2002 až 2004. Na plátně působí impozantně a ztvárnil celou řadu postav, od přísného policejního detektiva v seriálu Luther až po hrdinského Heimdalla v marvelovské sérii Thor.

Elba je nejen vynikající herec, ale také zkušený hudebník a DJ. Vydal několik hudebních projektů, včetně hip-hopu a elektronické hudby. Kromě práce ve filmu a televizi získal řadu ocenění a nominací, včetně Zlatého glóbu za roli v seriálu "Luther". Elbova filmografie zahrnuje role ve velkých filmových trhácích, jako jsou "Pacific Rim", "Prometheus", "Mandela": Dlouhá cesta ke svobodě" a série "Rychle a zběsile". Idris Elba je také zastáncem rozmanitosti a inkluze v zábavním průmyslu a mluví o potřebě většího počtu příležitostí pro lidi jiné barvy pleti.

Neil Maskell - Stuart Atterton / Gerald Taylor

Britský herec, narodil se 1. ledna 1976 v Londýně a svou hereckou kariéru zahájil koncem 90. let. Maskell si získal široké uznání rolí problémového nájemného vraha Jaye v kritikou oceňovaném filmu "Kill List" (2011) režiséra Bena Wheatleyho. S režisérem Benem Wheatleym spolupracoval na několika projektech, včetně filmů "Down Terrace" (2009) a "Sightseers" (2012), kde svými výkony ukázal svůj herecký rozsah.

Neil Maskell má talent pro ztvárnění složitých a morálně nejednoznačných postav, často se pouští do temnějších stránek lidské povahy. Kromě filmové práce se objevil v různých britských televizních seriálech, včetně rolí v "Utopii" a "Humans". Na obrazovce se vyznačuje intenzivním a zádumčivým chováním, které dodává postavám, jež ztvárňuje, na autentičnosti. Maskellova oddanost svému řemeslu mu vynesla uznání kritiky a věrné příznivce mezi fanoušky britské kinematografie a televize.

Eve Myles - Alice Sinclair

Velšská herečka, narodila se 26. července 1978 v Ystradgynlais ve Walesu a svou hereckou kariéru zahájila koncem 90. let. Mylesová je známá především díky roli Gwen Cooperové v populárním sci-fi seriálu "Torchwood", který byl spin-offem populárního britského seriálu "Doctor Who".

Její ztvárnění Gwen, drsné a vynalézavé vyšetřovatelky mimozemských aktivit, jí vyneslo široké uznání a oddanou fanouškovskou základnu. Kromě práce v televizi se objevila v různých divadelních představeních, kde předvedla svůj talent v živém divadle. Výrazně se uplatňuje v britských televizních dramatech, kde se objevila například v seriálech "Broadchurch" a "Victoria".

Únos letadla - podrobné informace o seriálu

Strhující, šokující, se zvraty, jaké mají fanoušci žánru rádi. To je seriál platformy Apple TV+ Únos letadla, který však od 3. února nabízí i Canal+ spolu s dalšími hity. A dobrých zpráv je více! Apple TV+ potvrdila, že se i u nás populární Elba v roli vyjednavače Sama Nelsona vrátí ve druhé sérii. Příběh vyprávěný téměř v reálném čase sleduje Nelsona na sedmihodinové cestě letadlem z Dubaje do Londýna, které je uneseno teroristy. Zkušený vyjednavač Nelson rychle zasáhne a pokusí se situaci vyřešit, než někdo přijde o život – brzy však zjistí, že únosci mají v plánu víc, než se na první pohled zdá.

„Po první sérii jsem byl ohromen ohromující diváckou odezvou,“ řekl Elba. „Je přísně tajné, jaká nová situace se pro Sama Nelsona vyvine, ale mohu vás ujistit, že divákům opět vrátíme megaakci!“ – „Celosvětové publikum bylo napjaté při sledování Idrisova strhujícího výkonu v Únosu a my jsme nadšeni, že můžeme znovu spolupracovat na stejně poutavé druhé sérii,“ řekl také Jay Hunt, kreativní ředitel Apple TV+ pro Evropu. Než bude vše připraveno, natočeno a nasazeno do vysílání, můžete si užít první jízdu. Tedy let...

Filmy a televizní pořady s tematikou únosů jsou již mnoho let oblíbeným subžánrem v rámci kategorie akčních filmů a thrillerů. Jejich popularitu lze přičíst několika faktorům. Únosy letadel ze své podstaty vyvolávají pocit bezprostředního nebezpečí a napětí. Toto drama s vysokým rizikem udržuje diváky v napětí a na okraji jejich sedadel, což z něj činí atraktivní téma pro vyprávění příběhů.

Únosy letadel jsou bohužel součástí skutečné historie, takže jsou pro diváky relevantní a důležité. Lidi často zaujmou příběhy, které čerpají inspiraci ze skutečných událostí. V příbězích s tematikou únosu se často objevuje směsice postav s různými motivacemi a minulostí. To umožňuje vývoj postav a zkoumání lidské psychologie za extrémních okolností, což dodává příběhu hloubku. Únosy letadel se mohou odehrávat na různých místech po celém světě, což nabízí rozmanité prostředí a kulturní souvislosti, které osloví široké publikum.

Tyto příběhy obvykle zahrnují intenzivní akční sekvence, chytré strategie a napínavé momenty, které diváky zaujmou. Kombinace akce a napětí udržuje diváky v napětí od začátku do konce. V mnoha filmech a televizních pořadech s tematikou únosů vystupují odvážní a vynalézaví hrdinové, kteří musí využít svůj důvtip a odvahu, aby únosce přemohli. Tyto postavy často slouží divákům jako vzory. Diváci oceňují příběhy, v nichž zvítězí spravedlnost a únosci jsou postaveni před soud nebo je krize vyřešena. Toto uspokojivé rozuzlení přináší uzavření a pocit katarze.

Pokroky ve filmové technologii umožnily realističtější a vizuálně působivější ztvárnění únosů letadel, což zvyšuje celkový divácký zážitek. Některé příběhy s tematikou únosu letadla se zabývají širšími společenskými otázkami, jako je terorismus, geopolitika a bezpečnostní opatření. To může vyvolat důležité diskuse a přidat příběhu na komplexnosti. U starších diváků mohou příběhy s tematikou únosu vyvolat pocit nostalgie po době, kdy byla letecká doprava vnímána jinak, před zavedením rozsáhlých bezpečnostních opatření.

Zde je několik významných filmů a seriálů, které se točí kolem únosů letadel...

  • "Air Force One" (1997): Tento akcí nabitý film s Harrisonem Fordem v hlavní roli prezidenta Spojených států sleduje únos prezidentského letadla Air Force One skupinou teroristů.
  • "United 93" (2006): Strhující a otřesný příběh o hrdinském úsilí cestujících, kteří se během útoků z 11. září pokusili zmařit únosce letu United Airlines 93.
  • "Non-Stop" (2014): Liam Neeson v roli amerického leteckého maršála, který musí odhalit totožnost únosce, jenž každých 20 minut transatlantického letu vyhrožuje zabitím jednoho cestujícího.
  • "Přepadení ve vzduchu" (1992): Wesley Snipes hraje bezpečnostního experta letecké společnosti, který musí přelstít skupinu teroristů, kteří ovládli komerční let.
  • "Boeing 747 v ohrožení" (1996): V tomto thrilleru o uneseném letadle se smrtelně nebezpečným nákladem a o týmu příslušníků speciálních jednotek, kteří mají za úkol hrozbu zastavit, hrají Kurt Russell a Steven Seagal.
  • "24" (2001-2010): V tomto seriálu, který se nezaměřuje výhradně na únosy letadel, se objevuje několik napínavých příběhových pasáží týkajících se únosů letadel a Kiefer Sutherland v roli protiteroristického agenta, který se snaží zabránit katastrofám.
  • "Homeland" (2011-2020): Tento špionážní thrillerový seriál s Claire Danesovou v hlavní roli obsahuje zápletky o terorismu a únosech letadel, které odrážejí skutečné geopolitické napětí.
  • "Útěk z vězení" (2005-2017): Tento seriál se sice primárně soustředí na útěk z vězení, ale několikrát se v něm objevují únosy letadel a útěky, což děj obohacuje o drama s vysokou mírou rizika.
  • "Pan Am" (2011-2012): Pan Am je dobový dramatický seriál zasazený do 60. let 20. století, který zkoumá životy letušek pracujících pro tuto kultovní leteckou společnost a občas se pouští do únosů letadel a špionážních zápletek.
  • "The Unit" (2006-2009): Tento vojenský dramatický seriál často zahrnuje tajné operace a protiteroristické mise, včetně scénářů souvisejících s unesenými letadly. Tyto filmy a seriály nabízejí celou řadu napínavých a strhujících scénářů o únosu letadla a uspokojují různé chutě v rámci žánru akčních filmů a thrillerů.

Jedním z nejznámějších a nejvýznamnějších případů skutečného únosu letadla v historii je únos letu 73 společnosti Pan American World Airways 5. září 1986. Tento incident se odehrál na letišti v pákistánském Karáčí a došlo při něm k vyhrocenému střetu mezi únosci a bezpečnostními složkami. Čtyři ozbrojení palestinští ozbrojenci z organizace Abu Nidal (ANO) přepadli letadlo, které stálo na letištní ploše v pákistánském Karáčí.

Letadlo letělo z indické Bombaje do New Yorku s plánovanými zastávkami v Karáčí a německém Frankfurtu. Na palubě bylo 379 osob, včetně 13 členů posádky a většiny amerických cestujících. Únosci začali okamžitě vznášet požadavky. Únosci požadovali propuštění palestinských ozbrojenců vězněných v Izraeli a vyhrožovali, že pokud jejich požadavky nebudou splněny, cestující zabijí.

Oddělili americké a neamerické cestující. Neerja Bhanotová, vedoucí letuška a hlavní stevardka, sehrála během tohoto utrpení hrdinskou roli. Pomohla ukrýt americké pasy a iniciovala nouzový útěk, čímž zachránila mnoho životů. Pákistánské komando po 17hodinové napjaté situaci zahájilo útok na letadlo. Výsledkem operace byla smrt všech čtyř únosců a záchrana zbývajících cestujících a posádky. Při únosu a následné záchranné operaci tragicky zahynulo 20 cestujících, včetně dvou Američanů.

Mnoho dalších bylo zraněno. Únos letu Pan Am 73 byl velmi medializovanou událostí, která si získala mezinárodní pozornost. Upozornil na nebezpečí leteckého terorismu v té době a zdůraznil potřebu zlepšit bezpečnostní opatření na letištích. Neerja Bhanotová, která při záchraně cestujících přišla o život, byla za své činy během únosu posmrtně oceněna několika cenami za statečnost a její příběh byl později v roce 2016 zpracován v bollywoodském filmu s názvem "Neerja".

Tato událost měla trvalý dopad na bezpečnostní protokoly v letectví a připomněla rizika, která terorismus představuje pro leteckou dopravu. Zůstává jedním z nejvýznamnějších příkladů únosu letadla v moderní historii.

Viděli jste seriál Únos letadla? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Únos letadla Apple TV+, Canal+, idh

Fotogalerie
30 fotografií