Pohádkový příběh Moss se točí kolem odvážné myšky Quill. Hlavní hrdince unesl zlý a oheň chrlící drak Sarffog strýčka. Ona se proto odvážně vydává na dobrodružství za jeho záchranou. Nebude to ale nic snadného. Moss je totiž hrou, která dokáže hráče i chvílemi potrápit. Obtížnost je správně nastavená. Postupně se zvyšuje, ale k frustraci nikdy nedojde.

Zatímco většina her pro virtuální realitu snímá dění z pohledu první osoby – tedy z vlastních očí, jde na to Moss jinak. Jde o izometrickou hopsačku, kterou člověk sleduje z pohledu vsedě. Hráč se totiž ve hře ujímá role čtenáře. Příběh hry, který bohužel není až taková paráda, je totiž vyprávěn jakoby čtením knihy. A zatímco někdy jenom otáčíte listy, jindy přímo hrajete.

Moss pro virtuální realitu PlayStation VR.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Myšku ovládáte analogovou páčkou a akčními tlačítky. Čtenář však v tomto příběhu není pouze pasivní, on příběh i ovlivňuje. Pohybem DualShocku 4 hýbete zářící koulí, kterou lze pomocí stisknutí bočních tlačítek využít k uchopení a přesunování onačených předmětů. Quill tak může čtenář přisunout plošinu nebo ji chránit otočením stěny.

Kombinace ovládání myši s hráčovými zásahy je skvělá a vtahuje do děje hned dvěma způsoby.  Hlavolamy jsou nápadité, musíte u nich opravdu přemýšlet a ani soubojový systém, byť úplně základní, není vůbec špatný. Úrovní je bohužel pouze pár. Projdete se lesem, zavítáte na pláž, do podzemí i do hradu. Vcítění se do role čtenáře je báječné.

Moss pro virtuální realitu PlayStation VR.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Budete se naklánět na stranu, abyste viděli, kam se může Quill dostat, budete se rozhlížet úžasem v přírodě a hlavně mít pocit, že opravdu zblízka sledujete dobrodružství malé myšky. Grafika je kouzelná jako celá hra. Moc se nám líbí. Škoda jen, že celé to dobrodružství trvá maximálně 4 hodiny. To je málo a méně, než by si povedená hra jako Moss zasloužila.

P.S. Myslíme to vážně, Moss je vážně tak dobrá hra. Společně s Resident Evil 7: Biohazard jde o nejlepší hry pro virtuální realitu. Vzhledem k tomu, že jedna je pohádka a druhý horor, vůbec si tak nekonkurují.

Fotogalerie
58 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 81 %

Plusy:
Nejlepší videohra pro virtuální realitu současnosti
Roztomilá myška Quill jako hlavní hrdinka
Krásná grafika
Okouzlující pohádkový svět
Zapojení hráče do hry jako čtenáře
Dobře vyvážená obtížnost


Minusy:
Velmi krátká životnost
Příběh zase takové terno není

Infobox
Datum vydání: 27. únor 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro)/PlayStation VR 
Cena: 819 Kč
Výrobce: Polyarc
Vydavatel: Polyarc
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: AJ